Hlavní obsah

Kvůli koronaviru vzrůstá poptávka po soukromých ostrovech

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco dovolené šly kvůli koronaviru k ledu, poptávka po soukromých ostrovech vzrůstá. Server CNN uvádí, že zámožní lidé hledají v těchto bezútěšných časech místa, kde by se mohli skrýt a rekreovat. Vyplývá to z dat prodejců a pronajímatelů těchto luxusních nemovitostí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poptávka vzrostla například kanadské společnosti Private Islands, která pronajímá a prodává více než 800 ostrůvků. Její šéf Chris Krolow uvedl, že denně obdrží tak kolem 150 dotazů ohledně pozemků — před krizí to bylo zhruba o padesát méně. Potenciální zájemci jsou zejména z USA a Kanady a hledají ostrovy v Karibiku nebo Střední Americe. „Chtějí místa se snadným přístupem, což vyřazuje ze hry Asii a Jižní Ameriku,“ tvrdí Krolow.

Nejexkluzivnější ostrov v Austrálii? Může na něj jen 400 návštěvníků najednou

Cestování

Zvyšující se poptávka podle něj ilustruje, že lidé v dobách krize prahnou po soukromí. Některé ostrovy, které byly populární i dosud, jsou zamluvené až do konce roku. „Obdrželi jsme několik žádosti i během března a dubna, ale to byly uzavřené hranice a cestovatelé by se daleko nedostali,“ tvrdí a dodává, že aktuálně je větší zájem spíše o pronájmy.

Chuť po soukromí přetrvá

Koupě holého ostrova může být podle Krolowa záludná, protože je třeba obstarat stavební povolení, v případě, že si kupci chtějí na svém novém pozemku něco vybudovat. A byrokratické kolečko může být vyčerpávající. „Jinak ten proces není odlišný od koupě domu. Podepíšete smlouvu a ostrov je váš,“ tvrdí.

Větší zájem o soukromé ostrovy zpozorovala i společnost Damianos Sotheby’s International Realty, která se specializuje zejména na Bahamy. Poptávka prý během koronavirové krize vzrostla asi o polovinu. „Vzhledem k vysokým investicím chtějí lidé vidět ostrovy naživo,“ vysvětluje majitel společnosti Nick Damianos důvod, proč jsou aktuálně žádanější pronájmy. „Teď můžeme udělat maximálně virtuální prohlídku.“

Misty Bellesová, šéfka PR oddělení cestovatelského portálu Virtuoso, se vzrůstajícím zájmem o soukromé ostrovy rovněž souhlasí. „Předpovídáme, že sociální distancování přetrvá i v době, kdy budou hranice otevřené. Lidé se chtějí obecně držet od ostatních stranou, vyjma rodiny a přátel. Soukromý ostrov se zdá jako ideální řešení,“ myslí si Bellesová.

I stromy mohou být opuštěné. Ten nejosamělejší mají na Zélandu

Cestování

Tak velký komfort si ovšem mohou dovolit jen někteří. Koupě soukromého ostrova rozhodně není levnou záležitostí a běžně dostupné výdaje nehrozí ani v případě pouhého pronájmu.

Zájem je také o ostrovy, vlastněné známými lidmi. Například bahamský Musha Cay patří iluzionistovi Davidu Copperfieldovi a návštěvníci se na něm mohou ubytovat za 42 tisíc dolarů na den, což je přes milion korun. Necker Island na Britských Panenských ostrovech, jehož vlastníkem je majitel aerolinek Virgin Atlantic Richard Branson, si zase lze pronajmout za astronomických 102 tisíc dolarů, v přepočtu za zhruba 2,6 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám