Hlavní obsah

KVÍZ: Kvašení sledi nebo smažení sklípkani. Uhodnete zemi podle jejího tradičního pokrmu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svíčková, guláš, řízek nebo knedlo zelo vepřo. To jsou pokrmy neodmyslitelně spjaté s českou kuchyní. Poznáte na základě tradičních jídel i cizí státy? Víte, ve které zemi jedí kimči, okonomijaki, tažín nebo smažené sklípkany? Otestujte si své znalosti v našem kvízu a o výsledky se podělte s dalšími čtenáři v diskusi.

Foto: Profimedia.cz

Kvašení sledi jsou pochoutkou, na kterou si pro její intenzivní zápach troufnou jen skutečně otrlí strávníci.

Článek
1. Následující pokrm pochází z jedné slunečné evropské země a receptů na něj bude minimálně tolik, kolik je jich v Česku na svíčkovou nebo bramborový salát. Základem při vaření je široká a plochá pánev, hlavní přísadou je pak rýže, kterou nejčastěji doplňují mořské plody jako jsou slávky či krevety. V jakém státě si toto typické jídlo můžete dát?
2. U Evropy ještě chvíli zůstaneme. Následující pokrm je jen pro skutečně otrlé strávníky. Jde o rybí jídlo, které v minulosti jedli především chudí lidé. Nejčastěji se připravuje ze sleďů, kteří se na několik měsíců naloží do slaného láku a nechají se zkvasit. Díky tomu má tento pokrm skutečně intenzivní zápach. Dokonce takový, že některé aerolinie výslovně zakazují jeho převážení v konzervách. Ve které zemi si vyvoněné fermentované sledě můžete dopřát?
3. Jednomu z typických pokrmů následující země se říká tažín, ačkoli se tak ve skutečnosti jmenuje keramická nádoba se špičatou pokličkou, v níž se směs masa a zeleniny několik hodin dusí. Ve které destinaci je tažín doma?
4. V jaké zemi si dáte kimči? Jde o fermentovanou zeleninu, nejčastěji zelí, která se konzumuje jako příloha; hojně pak v zimním období, protože je napěchovaná množstvím vitamínů a prospěšných látek.
5. Název následujícího pokrmu - pastel de choclo - prozrazuje, že jde o jídlo španělsky mluvící země. Které?
6. Za následující pokrm hovoří přiložená fotografie. Prozradíme tentokrát jen to, že jde o typické street foodové jídlo, které si v této zemi můžete dát doslova na každém kroku. O jakou zemi jde tentokrát?
Foto: Profimedia.cz
7. V české, potažmo evropské kultuře jsou morčata považovaná za domácí mazlíčky. V jedné zemi jsou nicméně národní delikatesou. O jakou zemi se jedná?
8. Pojďme to teď zkusit opačně. Typickými jídly pro Japonsko jsou rýžové rolky suši, vydatné nudlové polévky ramen, ale také pokrm zvaný okonomijaki. Co se pod ním ukrývá?
9. Ve které zemi si můžete dát velmi netradiční pochoutku, u které arachnofobici pravděpodobně omdlí, smaženého sklípkana?
10. Závěrem opět jedna fotografie. Knedlíček na ní je považován za tradiční jídlo jedné africké země. Jaká země to je?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Přezdívá se mu hlavní město světa. Co o něm víte?

Cestování

KVÍZ: Proč je Černá Hora černá? Otestujte své znalosti o skrytém klenotu Jadranu

Cestování

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám