Hlavní obsah

Kuřim po letních prázdninách zpřístupní štolu z války

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice v Kuřimi na Brněnsku pozve turisty do sedmdesátimetrové štoly pod kopcem Záruba, která vznikla za druhé světové války původně jako úkryt pro dělníky pracující v tamních strojírnách.

Foto: archiv MÚ Kuřim

Naposledy štolu jako kryt využívali za války dělníci při leteckých náletech.

Článek

Na jejím sklonku do této a dalších pěti štol v sousedství, jejichž vstupy jsou ale zavaleny, měla být přemístěna výroba motorů pro německé stíhačky FockeWulf. Podzemí by mělo být zpřístupněno po letních prázdninách.

Kryty pro tisíce dělníků

„Štola má svoji jedinečnou atmosféru. Musíme ji před otevřením nechat zkontrolovat statikem a geologem. Ještě před otevřením do ní zavedeme elektrický proud. Bude hlavní atrakcí na historické turistické trase, kterou chceme představit veřejnosti dějiny Kuřimi v době války,“ řekl Právu kuřimský starosta Drago Sukalovský.

Připomněl, že strojírenská výroba má ve městě mnohaletou tradici. Po vyhlášení protektorátu Čechy a Morava pracovalo v kuřimské zbrojovce a továrně firmy Klockner celkem 15 000 lidí. V roce 1943 ale spojenci zintenzivnili letecké nálety na Německo i protektorát. Proto se pod kopcem Záruba začaly v roce 1944 hloubit štoly, které měly být využívány jako kryty.

Po náletu na Brno a Kuřim ze dne 25. srpna 1944, kdy byly kuřimské továrny silně poškozeny, vznikl projekt Aximit. Počítal s přestěhováním výroby do podzemí. To už ale nacisté nestihli. Náletů přibývalo a štoly poskytly na konci války úkryt více než 3000 lidí. „Dokonce tu máme pamětníky, kteří v nich tehdy několik týdnů žili,“ doplnil Sukalovský.

Vstupy do pěti ze šesti štol byly po válce z bezpečnostních důvodů odstřeleny, a tedy zavaleny kamením a půdou. Starosta připomněl, že Kuřim se nyní více snaží připomínat svoji historii. Novinkou je například expozice o městě, kterou najdou turisté v tamním zámku. Mezi atrakcemi na této stálé výstavě je model kuřimského zámku vytvořený na 3D tiskárně.

Válečná turistická trasa

Trasa věnovaná druhé světové válce zavede turisty nejen do štoly, ale také například na okraj města, kde kdysi stával zajatecký tábor pro vojáky německé armády, v němž nejrůznějším nemocem a zraněním podlehlo zhruba 500 lidí.

Zájemci se budou moci podívat také do míst, kde stávala vodárna, která za války zásobovala vodou strojírenské provozy ve městě. Na jeho okraji se zachovaly ještě vojenské příkopy, a dokonce i čtyři takzvané einmann bunkry. Sloužily jako pozorovatelny a také jako úkryty hasičům, kteří po náletech likvidovali požáry.

Sukalovský dodal, že štola pod kopcem Záruba by měla být otevřena jeden víkendový den v měsíci a dále pro větší turistické skupinky vždy po předchozí domluvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám