Hlavní obsah

Krizi ze středočeských památek odolaly jen Žebrák a Krakovec

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žebrák a Krakovec, jen tyto dva hrady ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) si nemohou stěžovat na špatnou návštěvnickou sezonu. Ostatní středočeské památky těžce doplatily na koronavirovou krizi a uzavírání bran na jaře i teď předčasně na podzim. Počty návštěvníků výrazně klesly více než o čtvrt milionu lidí.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Žebrák

Článek

„Kvůli pandemii byla návštěvnická sezona zahájena s téměř dvouměsíčním zpožděním a ukončena byla o tři týdny dříve před plánovaným termínem,“ připomněl regionální mluvčí NPÚ Tomáš Pospíšil a propad doložil čísly. Zatímco vloni na hrady a zámky přišlo přes 709 tisíc lidí, letos to bylo jen 438 tisíc.

Památky nedoženou ztráty ani o adventu, protože se hromadně zrušily všechny plánované sváteční akce. Zavřený tak zůstane i Karlštejn či Křivoklát, které tradičně pořádaly vánoční mše či královské adventní prohlídky.

Na státní památky přišlo 3,6 milionu lidí, o milion méně než loni

Cestování

Na nezájem lidí si naopak nemohly stěžovat dva jindy tak trochu opomíjené hrady, a to Žebrák na Berounsku a Krakovec na Rakovnicku. „Návštěvnost byla velmi slušná, lidé využívali, že jsme hlavně exteriérový hrad, to byla výhoda,“ uvedl při hodnocení sezony kastelán Žebráku Petr Zemánek, který litoval, že nemohl ještě pár týdnů nechat brány hradu otevřené. Navíc měl dobrou zkušenost s dodržováním hygienických pravidel.

„Nemůžu podle zkušenosti říct, že by lidé ignorovali nějaká opatření během sezony, lidé si dávali pozor. Samozřejmě při hromadných akcích to bylo složitější, ale při běžném provozu byli lidé obezřetní,“ chválil kastelán Zemánek.

Návštěvnost klesla i Karlštejnu

Obdobnou svobodu a méně obav z hromadění davů přinášela i zřícenina hradu Krakovec. „Při návštěvě jsem tady narazila jen na jednu školní výpravu, ale je tady dost prostoru, takže se lidé rozptýlí a na podobných hradech se může člověk projít i sám, aniž by se tísnil s dalšími lidmi v sále s vydýchaným vzduchem,“ libovala si návštěvnice Jana z Prahy.

Výrazný propad, meziročně téměř na polovinu návštěvníků, zaznamenal i nejznámější středočeský hrad Karlštejn. Sem míří velké skupiny turistů ze zahraničí, což letošní omezení cestování zarazilo a domácí turisté pokles nedohnali.

„Celkový propad vlastních výnosů za rok 2020 za všechny státní památky ve správě NPÚ v meziročním srovnání je predikován na téměř 190 milionů korun,“ doplnil i finanční ztráty Tomáš Pospíšil, podle něhož jarní ztráty pokrylo ministerstvo kultury.

Památky se pustily do gruntování

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám