Hlavní obsah

Krétská vesnice duchů mrazivě připomíná válečnou Evropu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jižních svazích nejvyšší krétské hory Psiloritis se nachází místo, které zůstává značnému množství turistů utajeno. Mezi dnešními vesnicemi Zaros a Vorizia se nachází vesnice duchů. Nová Vorizia. Tam se čas zastavil před mnoha desítkami let a stojí do dneška.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nikdy neobývané prázdné domy stojí v opuštěné vesnici desítky letVideo: SARANTOS, Newsflare.com

 
Článek

Pozůstatky typické zdejší architektury zůstávají maskované pouze tichem. Před 72 lety v této oblasti ovšem ticho nebylo ani v nejmenším. Podle místního kameramana Nikose Sarantose byla v roce 1943 vesnice Vorizia doupětem odbojové skupiny Petrakogiorgi, která se nechtěla smířit s okupací říšskými jednotkami.

Psal se 15. srpen 1943, když se v nedaleké oblasti Trahili odehrála krvavá bitva. Němci zde utrpěli velké ztráty, které je rozlítily natolik, že o několik dní později, 26. srpna, dorazili plně vyzbrojeni do vesnice Vorizia.

Za svobodu se musí bojovat

Nacisté ve vesnici popravili mnoho lidí a letectvo shodilo nespočet bomb, které se postaraly o zbytek. Po osvobození oblasti se rozhodlo o postavení nové vesnice s názvem Nová Vorizia, která byla postavena o několik set metrů vedle té původní. Lidé se tam měli přestěhovat, aby nežili přímo na místě tragédie. Jenže to místní odmítli a vystavěli raději novou vesnici přímo na popelu té původní.

Kréťané jsou na tuto část historie náležitě hrdí. Jak kameraman připomíná, zbytky vesnice ukazují, že o svobodu a nezávislost se musí bojovat a nikoliv ji brát za samozřejmou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám