Hlavní obsah

Krásná Lípa chystá opravu poničené rozhledny Vlčí hora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravu ohněm poničené rozhledny Vlčí hora chystá město Krásná Lípa. Požár nejstarší rozhlednu ve Šluknovském výběžku zasáhl v noci na 4. dubna, soukromá chata vedle rozhledny úplně vyhořela. Rozhledna má poničené dřevěné obložení i části interiéru. Rekonstrukce by měla být hotová nejpozději do příštího roku, kdy bude rozhledna slavit 135. výročí svého otevření.

Foto: Profimedia.cz

Rozhledna Vlčí hora před požárem

Článek

Klub českých turistů, který rozhlednu vlastněnou městem Krásná Lípa provozuje, vyhlásil sbírku na platformě Donio. Ke středečnímu odpoledni se vybralo přes 320 tisíc korun.

„To je docela pěkná solidarita. My jako vlastník máme objekt pojištěný, v tuto chvíli jednáme s pojišťovnou a naceňujeme opravu, abychom věděli, kolik nás to bude celé stát,“ řekl Právu starosta Krásné Lípy Jan Kolář (Sdružení 2022). Požár vyšetřuje policie jako poškození cizí věci.

Musí se obnovit vnější plášť rozhledny, tedy celé dřevěné obložení. „Rozhledna je bohudík zděná, v horní části z cihel, v dolní z kamenného zdiva. Pak musí přijít vnitřní opravy, po požáru jsou tam poškozené omítky, na třech čtyřech místech prohořelo schodiště,“ uvedl starosta.

KVÍZ: Patří mezi nejkrásnější české rozhledny, znáte je?

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám