Hlavní obsah

Krabi není ostrov? Češi objevují díky přímému letu jih Thajska

Vždy, když se objeví z Česka přímé lety do nějaké nové destinace, zájem o ni mnohonásobně vzroste. A ač je linka z Prahy na letiště Krabi v Thajsku polských aerolinek LOT určena v tuto chvíli jen klientům Čedoku, není výjimkou. Dostat se k tyrkysovým plážím jihu Thajska totiž nyní zabere jen 11 hodin letu. Jak už to tak ale bývá, mnoho českých turistů má ve znalostech této části světa pořádné trhliny.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kvůli podobným výhledům se turisté do Thajska s láskou vracejí.

Článek

Jih Thajska je už desítky let populární destinací mladých i milovníků přírody. Zatímco před čtvrtstoletím šlo o část světa, kde převládali baťůžkáři, dnes už to není tak úplně pravda. V hlavních turistických městečkách už dávno stojí hotely předních světových řetězců a místo tradičních pokrmů, kterými jsou například Pad Thai nebo nejrůznější pikantní kari, se už turisté mohou najíst i ve fast foodech, které mají ve znaku písmeno M či tvář plukovníka Sanderse.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Thajsko je levnou a zejména velmi autentickou destinací s přátelskými lidmi a skvělou gastronomií.

Let aerolinek LOT přistává na mezinárodním letišti Krabi, které leží asi 14 kilometrů severovýchodně od stejnojmenného městečka. To je dobrým výchozím bodem pro výlety do vnitrozemí, turisty však láká i na své slavné víkendové trhy, které se konají od pátku do neděle ve večerních hodinách. Směs chutného street foodu, oblečení a vkusných i méně vkusných upomínkových předmětů přiláká do městečka Krabi každý víkendový večer tisíce turistů.

All-inclusive v Thajsku? Netřeba

Samotný pobyt však turisté v této oblasti tráví často jinde. Nejbližším praktickým bodem pro tradičnější pobytovou dovolenou je plážové městečko Ao Nang. To se může se svými osmi tisíci obyvateli jevit jako poněkud ospalé, centrum však se západem slunce významně ožívá. Desítky hospůdek a tanečních barů doplňují restaurace, které uspokojí všechny turisty s diametrálně odlišnými rozpočty na cestu. Koneckonců gastronomie je pro Thajsko výrazně důležitějším faktorem, než tomu je u jiných míst na světě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Velké množství stánkařů si zakládá na čerstvosti servírovaných pokrmů. Dívat se jim pod ruce je nejen zábavné, ale i poučné.

Navzdory tomu, že v Krabi, Ao Nangu nebo případně trochu vzdálenějším Phuketu a Khao Laku můžete najít all-inclusive hotely, v Thajsku nemají ani v nejmenším takovou tradici jako v jiných částech světa. Vždyť je to právě pouliční jídlo, které dostalo Thajsko na vrcholky žebříčků mnoha cestovatelů. A ruku na srdce, přirozená lenost už pak člověku trochu brání v tom, aby objevoval všemožné kouty města a hledal ten nejchutnější kuřecí Satay nebo vepřovou klobásku s příchutí voňatky citronové, nespisovně citronové trávy.

Konverzace končí vždy zase u jídla

„Jedním z lákadel Thajska je pochopitelně i vynikající kuchyně, ať už budete jíst v restauracích, bistrech, nebo ve stáncích na tržišti. Doporučovala bych ochutnat Massaman nebo zelené kari s rýží, Pad Thai s kuřecím masem či krevetami, různé mořské plody nebo smaženou rýži s masem servírovanou přímo ve vydlabaném ananasu. Ti, kteří neholdují vyloženě ostrým jídlům, si mohou objednat nepálivé verze nebo vychutnávat dezert Mango Sticky Rice, tedy kombinaci šťavnatého ovoce, rýže s kokosovým mlékem,“ uvádí mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková, která destinaci nedávno také navštívila.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pokud máte rádi krevety a další mořské plody, v Thajsku budete v sedmém nebi.

Není náhodou, že když jsem si nechával šít v Ao Nangu oblek na míru, majitel Alex's Fashion, mezi turisty nejpopulárnějšího krejčovství ve městě, rychle stočil řeč směrem k jídlu. Ptal se, kterou restauraci jsem již navštívil a co jsem stihl ochutnat. Gastronomie je téma, kterému se v Thajsku nevyhnete. A je jedno, zda právě jedete na tuk-tuku z nějakého výletu nebo si zrovna necháváte šít za nevelký obnos oblek, který vypadá jakkoli, jen ne levně. Každá konverzace skončí u jídla.

Na lodi i v tuk-tuku

Odvaha mnohých turistů se výrazně liší. Zatímco někteří se stravují výhradně v osvědčených restauracích, jiní vymetají stánek po stánku. Společně se pak ale všichni potkávají na výletech na místa, která jih Thajska proslavila. V blízkosti města Ao Nang je to proslulý James Bond Island, který už nikdo nezná pod jeho pravým názvem Khao Phing Kan. Od roku 1974, kdy si zahrál v bondovce Muž se zlatou zbraní, proudí na toto místo turisté ve velkém. Pokud nejste fanoušci agenta 007 a nemilujete davy, asi máte na výlet i mnoho lepších alternativ.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ostrov Khao Phing Kan byl hvězdou legendární bondovky

Nedávno se navíc turistům znovuotevřel i ostrov Ko Phi Phi Le, kde se pro změnu natáčel snímek s Leonardo Di Capriem Pláž. Ostrůvek byl turismu nějakou dobu uzavřen, aby se místo z náporu turistů mohlo vzpamatovat. Tušíte asi správně, že se tam koupat sami nebudete.

Populární jsou výlety sdružující více ostrovů. Na některých vystoupíte a můžete se koupat, u jiných jen zakotvíte a můžete šnorchlovat. Každopádně se vám nabídnou takové scenerie, o kterých jste při sledování dokumentů v televizi vždy snili. Opalovací krém s vysokým faktorem a místní repelent s citronelou mějte však vždy po ruce, ať si nepokazíte následné večery a noci.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Jih Thajska je nyní Čechům blíže než kdy dříve

A pokud máte náladu jen tak bezcílně objevovat a mít vítr ve vlasech, půjčte si motorku nebo si pronajměte na několik hodin tut-tuk i se šoférem. Ne nadarmo se říká, že je z tuk-tuku Thajsko nejkrásnější. Pokud to neuděláte, můžete dopadnout jako někteří spoluobčané, kteří nasedali na druhý zpáteční let do Česka s domněnkou, že je Krabi ostrov. A to by byla neskutečná škoda…

Anketa

Chtěli byste se podívat do Thajska?
Ano, kdykoliv
94,4 %
Ne, neláká mě
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2894 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám