Hlavní obsah

Kostel v Líbeznicích se pyšní jedním z prvních hromosvodů v Čechách

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LÍBEZNICE

Plochá krajina na sever od Prahy je mnohými turisty považována za nezajímavý kraj. Lze zde nalézt pěkná zákoutí s lesíky a rybníky, kde člověk lehce zapomene na to, že je jen na dostřel od hlavního města. Cestu můžeme začít v Líbeznicích, vesnici kousek za Prahou. Autobusem číslo 345 nebo 368 to sem ze stanice metra Ládví trvá 25 minut.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Jeden z prvních hromosvodů v Českém království byl instalován na střechu líbeznického kostela sv. Martina.

Článek

Zdejší kostel sv. Martina je krásnou ukázkou barokní architektury. Jedná se o jednolodní, obdélníkovou stavbu se čtvercovým presbytářem a obdélníkovými sakristiemi po stranách, jehož věž je postavena v průčelí.

Na kostele je jeden z prvních hromosvodů

Z té samé doby, tedy ze druhé poloviny 18. století, z období pojmenovaného obrozenci Temno, pocházejí i jeho oltáře. A to jak hlavní, který byl původně určený pro kostel v Rokycanech, tak oba boční oltáře, jež byly do líbeznického svatostánku přeneseny z kostela sv. Michala v Praze.

Ovšem tato dominanta obce, viditelná na kilometry daleko, je také připomínkou počátků výstavby hromosvodů v Čechách. Na střeše kostela totiž nechal instalovat profesor mechaniky z Prahy Antonín Renner jeden z vůbec prvních hromosvodů v Českém království.

Ves Líbeznice je stará asi osm set let

První písemná zmínka o Líbeznicích pochází z latinsky psané edice Regesta Bohemiae et Moraviae z roku 1236. Jedná se o právní akt, jímž král Václav I. uzavřel s kanovníkem Marquardem smlouvu, v níž se panovník zříká vymáhání všech dávek – především volů a dalších domácích zvířat – a věnuje zdejší statek (villa Lubeznic) pražské kapitule, kterou zastupoval právě kanovník Marquard.

Ze zápisu vyplývajícího o sporu moci světské a církevní nad tímto kusem české země je patrné, že Líbeznice budou staré možná až 800 let. V roce 1294 byly Líbeznice rozděleny mezi kapitulu svatovítskou a vyšehradskou, do kterých plynuly z obce dávky jak naturální, tak i peněžní. I během století patřila obec Líbeznice k majetku církve.

Mezi jejími pozdějšími majiteli ale kromě bohatých pražských měšťanů nalezneme posledního krále z českého českého Jiřího z Poděbrad. Od 17. století až do století dvacátého pak Líbeznice patřila šlechtickému rodu Nosticů.

Je zajímavé, že se za celá ta staletí jméno obce prakticky nezměnilo. Stáří obce odpovídalo i jejímu tehdejšímu významu. Ležela totiž na jedné z obchodních cest, odbočujících pravděpodobně v blízkosti dnešních Zdib ze středověké „magistrály“ z Prahy do Litoměřic.

Reklama

Související články

Znojmo se pyšní památkami

Znojmo, Znojmo, vidím tě dvojmo, zpíval Ivan Mládek v jedné ze svých dnes již zlidovělých písniček. Však také ve Znojmě přemýšlí, že zpěváka za jeho song...

Cesta kolem rybníků v jižním cípu Prahy

Louky a mokřady, rybníky, ale i starobylý kostelík sv. Prokopa nebo nudistická pláž. To vše je k vidění při procházce po pražských městských částech Šeberov,...

Projížďka na kole Kokořínskem

Dlouho jsme přemýšleli, jak navštívit staré hrady či rozhledny, které se skrývají uprostřed hlubokých lesů na Kokořínsku. Jak objevit tajemná místa a projet...

Do Brandýsa za knížetem Boleslavem

Dvojměstí Brandýs nad Labem–Stará Boleslav tvoří půvabnou, v okolí metropole svým způsobem výjimečnou lokalitu. Dříve špinavý městys rozkvetl do krásy, kterou...

Výběr článků

Načítám