Hlavní obsah

Cesta kolem rybníků v jižním cípu Prahy

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Louky a mokřady, rybníky, ale i starobylý kostelík sv. Prokopa nebo nudistická pláž. To vše je k vidění při procházce po pražských městských částech Šeberov, Hrnčíře a Kunratice.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Rybník Šmatlík v Hrnčířích po rekonstrukci prokoukl v plné kráse.

Článek

Asi hodinovou procházku můžeme začít na stanici metra C Opatov. Kdo se nechce složitě proplétat přes přechody a nadjezdy nad dálnicí D 1, může popojet do Šeberova městskou hromadnou dopravou.

Potomci Hraběšiců

Podle záznamů místního kronikáře vznikly Hrnčíře i Šeberov za vlády Přemyslovců v 11. století, kdy se stal prvním českým králem Vratislav II. Mezi jeho rádce patřil také správce dvora jménem Zderad, který se považuje za předka panského rodu Hraběšiců.

Teď jsme ale na začátku Šeberova a po nově vydlážděném chodníku se dostáváme k prvnímu rybníku – na pravé straně je ukryt Šmejkal, vlevo pak zdálky viditelný Kovářský rybník.

Vodní plochy tady mají rozdílnou estetickou úroveň, milovník přírody ale jásá. Roste tu upolín evropský, kosatec žlutý, ostřice trsnatá nebo vrba rozmarýnolistá, žijí tu čolek obecný, ropuchy, užovky, vidět je možné i volavky, koroptve, čejky nebo labutě.

Za nejcennější je z tohoto pohledu v přírodní památce Hrnčířsko-Šeberovských luk považován rybník Brůdek. A už je tu rybník Jordánek a široká cesta nad silnicí, kterou hojně využívají cyklisté i maminky s kočárky.

:.Letní osvěžení před kostelem v Kunraticích.foto: Právo/Miroslav Sova

Hřbitůvek jak na dlani

Venkovský ráz této části metropole podtrhuje i hřbitov, u kterého ústí v Hrnčířích jedno rameno stezky podél hlavní silnice. Bíle natřená nevysoká zeď, hroby plné květin, vzrostlé stromy. Místa je tu jen tak tak.

Jak podotýká Petra Venturová: „Je potřeba myslet nejen na mladé, ale přesto do budoucnosti. Už za bývalého starosty se proto schválilo rozšíření hřbitova, současný starý je kapacitně skoro vyčerpán.“ Klid ruší jen poměrně nově zbudovaný kruhový objezd, který do jednoho bodu soustřeďuje auta přijíždějící mimo jiné z Jesenice, průmyslové zóny Čestlice nebo od Kunratic.

Do nich můžeme na objezdu odbočit doprava, krátká odbočka k hrnčířskému rybníku Šmatlík a kostelíku sv. Prokopa však stojí za to. Šmatlík byl dlouho jen nevzhlednou kaluží plnou žabince, teď je z něho ukázková vodní plocha s „doutníky“ i dřevěnou lávkou.

Závěr putování

O několik desítek metrů dál je středověký kostelík sv. Prokopa. Nejstarší zpráva o farnosti pochází z roku 1352.

Putování po jižním okraji Prahy můžeme skončit podle počasí buď opět stylově u rybníku Šeberák, kde nejlepší časy nudistů byly v 60. letech minulého století, nebo přímo na náměstí vedlejší městské části Kunratic. Jednou z kunratických dominant je i Kostel sv. Jakuba Většího.

Původně gotická stavba – z té doby se zachovala sakristie – byla v období baroka přestavěna. Uvnitř kostela se mohou návštěvníci potěšit pohledem na fresky v kupoli, která se klene ve středu nad rozměrnou rotundou.

Před kostelem se mohou poutníci osvěžit u stylové kašny, nebo zajít do vedlejší hospody U Bezuchů, kde dobře vaří. A jak do Kunratic? Přece u hrnčířského hřbitova doprava! Zpět do civilizace nás odvezou autobusy číslo 165 nebo 114.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám