Hlavní obsah

Koruna sochy Svobody bude možná od léta znovu přístupná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Návštěvníci New Yorku se možná již brzy budou moci znovu podívat do koruny sochy Svobody, kam nemají přístup od teroristických útoků z 11. září 2001. Podle amerického ministra vnitra Kena Salazara by koruna mohla být zpřístupněna nejpozději do 4. července, kdy Američané slaví den nezávislosti.

Foto: Reuters

Socha Svobody

Článek

Socha Svobody je jedním ze symbolů americké svobody a demokracie. Pro veřejnost byla uzavřena před více než sedmi lety z bezpečnostních důvodů. Muzeum a níže položená vyhlídková plošina byly znovu otevřeny v roce 2004, ale dál se návštěvníci nedostanou.

"Uděláme to, co jen bude v našich silách," řekl v úterý Salazar o pravděpodobnosti toho, že by se turisté mohli do koruny sochy Svobody vrátit do Dne nezávislosti. Připustil však, že tato památka by mohla být otevřena jen pro menší skupiny návštěvníků. Jeho úřad zvažuje, že by zájemci lístky mohli získat v loterii.

Je velmi obtížné návštěvníky z koruny evakuovat

V případě nějaké neočekávané události je velmi obtížné lidi z koruny evakuovat, protože do ní vede jen úzké schodiště. "Pokud by tam bylo několik stovek lidí a něco se stalo, mohlo by velmi rychle přijít o život mnoho lidí," řekl Salazar k tomu, proč je třeba mít nad počtem návštěvníků mířících do koruny sochy Svobody kontrolu.

Do 15. dubna by podle Salazara měla být hotová zpráva, která vyhodnocuje bezpečnostní rizika, jež by opětovné zpřístupnění koruny přineslo. Počet turistů, kteří se k soše Svobody po útocích z 11. září 2001 vypravili, se snížil. V roce 2007 ji podle oficiálních statistik navštívilo 3,2 miliónu lidí, o rok dříve 2,5 miliónu lidí. V roce 2000 k ní ale zavítalo 3,6 miliónu osob.

Socha Svobody je dárek Francie Spojeným státům. Připomíná přátelství a pomoc, kterou Francie poskytla americkým osadníkům v jejich boji za nezávislost na Velké Británii započatém v roce 1776. Pouze Francie totiž poslala do Ameriky své vojáky. Oficiální obřad odhalení sochy Svobody se konal v roce 1886.

Reklama

Výběr článků

Načítám