Hlavní obsah

Kopce v Oregonu vypadají jako z jiné planety

Novinky, mšv

Krajina tak zvláštní, že vypadá, jako by po ní malíř rozlil své barvy. V angličtině nese místo jméno Painted Hills, do češtiny se možná trochu neobratně překládá jako Malovaná poušť. Tak či tak, pláně a kopce v americkém Oregonu svému jménu opravdu dostojí.

Foto: Profimedia.cz

Barevné kopce se nacházejí ve státu Oregon.

Článek

Jenže místo není zásadní pouze svým čarokrasným zjevem, ale také z historického hlediska. Vrstvy nerostů a hornin pod povrchem vědci připodobňují k cestování časem a podle oficiálních stránek atrakce pamatují pahorky dobu před milióny let.

V zemi totiž paleontologové nalezli přes 40 000 fosilních pozůstatků prehistorických rostlin i živočichů. Malovanou pouští se kdysi proháněli předci dnešních slonů či nosorožců.

Foto: Profimedia.cz

Místo je zapsané na seznamu Sedmi divů Oregonu.

Za zbarvení krajiny mohou právě různě staré horniny a nerosty. Údajně nejkrásnější je Malovaná poušť v odpoledních hodinách, kdy slunce začíná klesat a zalévá krajinu teplým světlem. Kopce a pláně jsou bez debat velmi fotogenickou oblastí.

Foto: Profimedia.cz

Krajinou se kdysi proháněli předchůdci nejrůznějších zvířat.

Painted Hills jsou spolu s dalšími dvěma místy v Oregonu součástí národního parku fosilních podloží. S lokalitami Sheep Rock a Clarno Unit tvoří geologicky zajímavou trojici, navíc spadají mezi Sedm divů Oregonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám