Hlavní obsah

Konec věčného čekání na letišti aneb Které aerolinky jsou nejpřesnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejspíš každý už zažil pocit, kdy frustrovaně čeká na letišti s výhledem na odletovou tabuli, ale místo konkrétní brány se objevuje jen nápis zpoždění a minuty, které ustavičně narůstají. Stát se to může kdykoli, ale správným výběrem aerolinek toto riziko do značné míry minimalizujete. Které letecké společnosti byly vyhlášeny nejpřesnějšími za loňský rok? Hlavní ocenění slaví v Latinské Americe, ale i Evropa už zná svého vítěze.

Foto: Profimedia.cz

Avianca jsou celkovým vítězem nejpřesnějších aerolinií za loňský rok.

Článek

Zprávu o nejpřesnějších aeroliniích zveřejnil server CNN a zpracovala ji společnost Cirium, která se zabývá leteckou analýzou. Výsledky zohlednily jak přílety na čas, tak celkové množství uskutečněných letů společností. Vyhlášeni byli jak vítězové na různých kontinentech, tak ty nejpřesnější aerolinky z nejpřesnějších celkově.

Kolumbie vede

Úplným vítězem za loňský rok se staly aerolinky Avianca. Kolumbijská společnost se sídlem v Bogotě je členem největší aliance leteckých společností Star Alliance a je jednou z nejstarších aerolinek v Latinské Americe. Operují především na americkém kontinentu, ale nabízejí i spojení s Evropou a Karibikem. Avianca dosáhla podle analýzy 85,73 procenta příletů na čas z celkově 213 039 letů.

Nejpřesnější leteckou společností Střední Ameriky jsou panamské Copa Airlines. V Severní Americe za loňský rok bodovaly Delta Air Lines, v Asii japonské All Nippon Airways a na Blízkém východě a v Africe zvítězily Oman Air, které loni oslavily třicet let své existence.

Nejpřesnější leteckou společností Evropy za rok 2023 se staly španělské nízkonákladové aerolinky Iberia Express sídlící v Madridu. Letecká společnost operuje s flotilou 23 letadel a lze s ní vyrazit do více než 40 destinací zejména v Evropě a několika málo v Africe a na Blízkém východě.

Letiště též hrají roli

Zpráva též připomněla, že ke zpoždění letů nedochází vždy vinou aerolinek, mohou souviset i s počasím a provozem letiště. Proto se zřejmě zaměřila i na ně.

Tím nejpřesnějším letištěm vůbec bylo vyhlášeno Mezinárodní letiště Minneapolis-Saint Paul v americkém státě Minnesota. Ocenění za přesnost pro středně velká letiště získalo Mezinárodní letiště Ósaka v Japonsku a z malých letišť pak Mezinárodní letiště Mariscal Sucre Quito v Ekvádoru.

Anketa

Hraje pro vás při výběru dovolené roli i volba dopravce?
Ne, jde mi primárně o destinaci.
19,1 %
Ano, mám své oblíbené aerolinky.
28,7 %
Raději pár stovek připlatím za ověřenou společnost, ale není to při výběru dovolené zásadní.
33,9 %
Cestuji výhradně s cestovní kanceláří, takže často ani nevím, s kým letím.
18,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 901 čtenářů.

S dýkou do kabiny letadla? Jde to i legálně

Cestování

Raději pes než dítě, shodují se na sousedovi v letadle pasažéři

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám