Hlavní obsah

Koloseum znovu terčem vandala. Tentokrát ho poničila švýcarská turistka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Římské Koloseum se stalo opět terčem vandala, už podruhé za méně než měsíc. Viníkem je tentokrát švýcarská teenagerka, která byla přistižena, jak ryje do fasády nápis. Dívka byla předvedena k policejnímu výslechu, rodiče u něj dceru prý hájili s tím, že je ještě dítě a nedělala nic špatného. Pokuta za poškození památky je až 15 tisíc eur, přes 350 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Římské Koloseum je největší stavbou svého druhu na světě.

Článek

Sedmnáctiletou Švýcarku přistihl při činu jeden z místních turistických průvodců. Do zdi Kolosea měla zrovna rýt počáteční písmeno svého jména, tedy „N“. „Poprvé se mi podařilo natočit v Koloseu vandalství, ale za šest let jsem toho viděl hodně, někteří lidé doslova vytrhávají kusy zdi,“ cituje průvodce Davida Battaglina server Independent. „Jednou mě dokonce poplivali za to, že jsem jednomu klukovi vynadal,“ dodal průvodce.

Poté, co Battaglino švýcarskou vandalku nahlásil, byla i s rodiči předvedena k policejnímu výslechu. Rodiče přitom čin své dcery údajně zlehčovali s tím, že je jen dítě. Navzdory jejich obhajobě mohou za poškození Kolosea zaplatit pokutu ve výši až 15 tisíc eur.

Omluva Italům

Jde už o druhý podobný vandalský čin za méně než měsíc. Toho prvního se před několika týdny dopustil bulharský fitness trenér Ivan Dimitrov žijící ve Velké Británii, když do fasády památky vyryl nápis „Ivan+Haley 23“. Podařilo se ho identifikovat po několika dnech pomocí srovnávacích fotografií. Za poškození světového dědictví UNESCO mu hrozí tučná pokuta, ale také až pětileté vězení.

Vandal se po dopadení za své chování omluvil. Nebyl si prý vědom stáří Kolosea ani jeho kulturního významu. „Těmito řádky bych se chtěl upřímně a od srdce omluvit Italům a celému světu za škodu, kterou jsem způsobil tomuto dědictví lidstva,“ napsal Dimitrov.

Vandal z římského Kolosea tvrdí, že nevěděl, jak je památka stará

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám