Hlavní obsah

Kněz se vydal v balónu na cestu kolem světa

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrodruh a mimo jiné ortodoxní ruský kněz Fedor Konyukhov vyrazil v úterý na cestu kolem světa. Chce pokořit světový rekord v přeletu Země horkovzdušným balónem. Svou pouť odstartoval v Northamu v Západní Austrálii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rus vyrazil na cestu kolem světa v horkovzdušném balónuVideo: Reuters

 
Článek

Jedná se o stejné místo, kde svůj sólo let začal v roce 2002 také americký letec Steve Fossett, zeměkouli obletěl během 13,5 dne, tedy času, který se chce Konyukhov pokusit překonat. Při startu ho přišla podpořit manželka Arina i s dětmi.

Rus má dlouhý seznam expedic, který zahrnuje i pokoření Mount Everestu, cestu na oba póly nebo pokoření Pacifiku na veslové lodi. Přelet balónem je ovšem zatím tím největším dobrodružstvím. „Vždy mi říkal, že letět horkovzdušným balónem byl jeho největší sen už od mládí,“ tvrdí Arina.

Konyukhovův tým se na cestu připravoval téměř rok. Balón byl vyroben v anglickém Bristolu a Rus si musel pořídit i náležitou licenci pro pilotování v Austrálii. Let měl původně začít už někdy začátkem června, ale musel být odložen kvůli zpoždění nákladu a špatnému počasí.

Neil Bennet z Meteorologického ústavu Západní Austrálie řekl, že je těžké předpovědět, zda Konyukhov rekord překoná. Rusova cesta pokračuje od protinožců na Nový Zéland, dále přes Chile, Argentinu, Jihoafrickou republiku a zpět do Austrálie. Zdolat by měl zhruba 33 000 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám