Hlavní obsah

Když nebe protnou desítky tisíc letadel

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vypadá typický letový den nad Evropou? Tak přesně touto otázkou se zaobírala britská organizace NATS. Vytvořila tedy úchvatné video, na kterém ukazuje výjimečný pohled na letecký provoz nad Zemí. To vše v dvouminutovém klipu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace zachycuje letecký provoz nad ZemíVideo: NATS, Reuters

 
Článek

Evropský vzdušný prostor v létě křižuje během jednoho dne na 30 tisíc letů, od nejkratších až po ty mířící na jiné světadíly. Video je vizualizací dat, která pocházejí ze spojení informací z britských leteckých radarů a letového plánu.

„Vzdušný prostor je nesmírně cenným majetkem - je stejně tak cenný jako železnice, silnice či technická infrastruktura, na které se lidé spoléhají každý den,” uvedl mluvčí NATS Paul Beauchamp, který neopomněl dodat, že video znázorňuje významné postavení Velké Británie v rámci evropské letecké dopravy.

Většina lidí si nicméně neuvědomuje, jak složité je zařídit, aby nedošlo ve vzdušném prostoru ke katastrofě a letadla se nesrazila. „Právě to je důvod, proč jsme toto video stvořili. Lidé si tak budou moci lépe uvědomit komplexnost naší práce a ocenit schopnosti našich letových dispečerů,” dodal Beauchamp.

Tisíckrát kolem zeměkoule

Ptáte se, jaký konkrétní den tedy můžete na videu pozorovat? Jde o reálná data z 21. června 2013 zkombinovaná s letovým plánem z 28. července téhož roku. Všechny lety, které se týkaly britského vzdušného prostoru, pocházejí z reálných dat 21. června. Zbylé evropské lety jsou pak do videa dodány z červencového letového plánu.

Všechna znázorněná letadla ve videu uletěla během dne celkem 25 miliónů mil. Pokud byste chtěli nějaký ekvivalent, tak urazila celkem vzdálenost asi tisíckrát kolem zeměkoule.

Reklama

Výběr článků

Načítám