Hlavní obsah

Kdo letos na horách nevsadil jen na sníh, vyhrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zima, kdy jsme si sněhu zatím moc neužili, dokonale prověřila, zda se už stačili majitelé lyžařských areálů, horských penziónů či hotelů na podobnou situaci připravit. Počasí jim pořádně zavařilo.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Dní, ve kterých na českých horách přálo skiareálům počasí, bylo v aktuální sezóně málo. Ilustrační foto

Článek

Až dvacetiprocentní a často i daleko vyšší propad návštěvnosti proti stejnému období loňského roku stihl hlavně v druhé polovině ledna všechna turistická střediska Krkonoš a Orlických hor. Lidé rušili dopředu rezervované pobyty.

Ztrátu kromě velkých hotelů zaznamenaly i rodinné penzióny. „Řada stálých hostů upřednostnila Itálii. Donedávna byly ve Špindlu otevřené pouze dvě delší sjezdovky, tak co by tady hledali,“ konstatoval provozovatel penziónu Slunečnice ve Špindlerově Mlýně Tomáš Slanina. Špindl na rozdíl od ostatních horských středisek sice nabízí možná čtyřicítku dalších aktivit, včetně jediného krkonošského aquaparku, pořád je to ale málo.

Chybí tradiční pokrmy

„Dá se sem jet na víkendový wellness pobyt, ale něco podobného, včetně labužnických specialit, lze pořídit kdekoliv jinde,“ podotkl Slanina. Gastronomie navíc v Krkonoších postrádá tradici – byla přerušena poválečným odsunem původních obyvatel.

Pokrm nebo nápoj charakteristický pro danou oblast a vyrobený z místních surovin nedostane turista snad kromě Luční boudy mající vlastní pekárnu i pivovar v žádné krkonošské restauraci. „Důvodů jezdit sem za jídlem z tohoto pohledu mnoho není,“ poznamenal Slanina.

Nové ubytování

Třetinový propad stihl v lednu i rodinný penzión bývalého reprezentanta ve skocích na lyžích Pavla Ploce z Harrachova. „Zvlášť druhá půle ledna, která bývá tradičně slabá, byla letos ještě horší. Mnoho lidí pobyt odřeklo,“ potvrdil Ploc.

Katastrofu představuje letošní zima pro provozovatele lyžařských areálů v Jeseníkách, kteří nemají umělé zasněžování. „V hospodě na terase, když svítí sluníčko, se sedí pěkně. Není-li ale sníh, lidí je málo. Loni a předloni jsem investoval okolo 38 miliónů korun. Rekonstruovali jsme ubytovací objekty, jsou nyní bezbariérové, vybudovali nové zázemí pro lyžaře, lyžařskou školu, otevřeli půjčovnu materiálu, postavili novou restauraci. Teď doděláváme wellness. Vleky jsme ale rozjet nemohli, a tak nás nad vodou drží jen to ubytování. Lůžka naštěstí máme obsazená. Ztráta bude ale i tak obrovská. Už teď ji odhaduji zhruba na tři milióny,“ řekl Právu šéf Skiareálu Ostružná Petr Jonáš.

Ekonomické ztrátě se letos nevyhne ani největší lyžařský areál na české straně Šumavy Špičák. Lyžování zde ale částečně zachránilo umělé zasněžování. Mnohem horší situaci zažívá Martin Šnajdr, provozovatel železnorudského areálu Weissova louka, kde se lyžuje jen na přírodním sněhu. „Letos je to bída, v podstatě nebudu mít ani na nájem,“ řekl Právu Šnajdr.

Přestože sněhové podmínky na Železnorudsku nejsou ideální, město o návštěvníky nepřichází úplně. Návštěvníci Železné Rudy mohou zavítat například do pivovaru nebo vyhlášené cukrárny Café Charlotte, ve městě je i expozice Historie lyžování na Železnorudsku, lidé mohou navštívit také Muzeum historických motocyklů, Muzeum Šumavy nebo výstavu Český kráter.

Saunové rituály

Největšího lyžařského areálu v Krušných horách na severní straně Klínovce (1244 metrů) se letošní nedostatek sněhu prakticky v návštěvnosti nedotkl, protože umělé zasněžování umožnilo provozovat areál po celou sezónu. „Naší hlavní činností je provozování lyžařského areálu,“ uvedl mluvčí lyžařského areálu na Klínovci Adam Svačina. „Nedaleko od nás jsou lázně Jáchymov, tam lyžaři najdou veškeré zázemí,“ podotkl mluvčí.

Resort Valachy, který provozuje trojici hotelů a Skiareál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku, se sice nachází v tradiční lyžařské oblasti, už několik let ale není výhradně závislý na sněhových podmínkách. V posledním desetiletí výrazně investoval do relaxačních i volnočasových služeb.

„Kdykoli se v zimě sjezdovky vylidní kvůli oblevě nebo naopak příliš intenzívním mrazům, doslova se zaplní naše hotelová wellness centra s bazény a nabídkou saunových rituálů,“ řekla Právu mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková. Dalším lákadlem je podle ní kvalitní valašská gastronomie a doprovodné gastro akce.

Lipenskému skiareálu na Kramolíně se vyplatila v minulých letech investice do plně automatického zasněžovacího systému. Obliba lipenského Kramolína není však jen v dostatku sněhu na sjezdovkách, ale i ve službách a doprovodných aktivitách, které tu kolem lyžování vznikly. Návštěvníci si chválí zdejší lyžařskou školu Skischool Lipno. Nechybí ani bezplatné služby – skibus, parkoviště hned u areálu a vstup do lyžařského hřiště Foxparku kapitána Lipánka.

„Lyžování doplňujeme možností skicrossu či snowparku. Po lyžování můžete jít do vodního ráje, zahrát si bowling, squash, navštívit atrakci Stezka korunami stromů, projet se na bobové dráze nebo se vyřádit v Hopsáriu,“ podotýká šéf marketingu Jiří Falout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám