Hlavní obsah

Kde žijí nejroztomilejší zvířata na světě: nártoun, outloň, lama alpaka nebo delfín

Novinky, Lucie Poštolková

Vypouklé oči, hlava větší než tělo, velké uši nebo hebký kožíšek. To jsou jen některé hlavní rysy roztomilých zvířat. Podle serveru CNNgo.com patří mezi dvacet nejkrásnějších například fenek, nártoun filipínský, běluha, panda, činčila a další.

Foto: Profimedia.cz

Nártoun filipínský

Článek

1. Fenek berberský

Fenek (berberský) je sice nejmenší z čeledi psovitých, ale zato z nich má největší uši. Tuto nejroztomilejší pouštní šelmu potkáte na severu Afriky, v oblastech od Maroka až po Egypt, kde se z Káhiry dělají přímo večerní výlety za pozorováním života fenků.

Foto: Profimedia.cz

Fenek berberský

2. Nártoun filipínský

Nártoun filipínský má hned několik znaků roztomilosti: je nejmenším primátem, má vypouklé oči, hebký kožíšek, drobné končetiny, s nimiž se lehce pohybuje v pralesích. Jméno dostal díky svému dlouhému nártu a místu, kde se vyskytuje - na Filipínách. Bohužel není možné jej chovat v zajetí. Ačkoliv tento tvor váží pouhých 120 až 140 gramů, ke svému životu potřebuje alespoň hektar prostoru a dostatek stromů. Pokud je nemá, vystresuje se nártoun natolik, že páchá sebevraždu.

Foto: Profimedia.cz

Nártoun filipínský

3. Panda velká

Latinský název Ailuropoda melanoleuca pandy velké v doslovném překladu znamená "kočičí stopa černá a bílá". Dlouhou dobu se diskutovalo o tom, ke kterému druhu panda vůbec patří. Po genetických testech byla zařazena do čeledi medvědovitých. Pochází z centrální Číny, dnes se vyskytuje v hornatých oblastech, jako je Sečuán a Tibet.

Panda je extrémně závislá na prostředí. Za den zkonzumuje až 38 kilogramů výhonků bambusu, což při řídnoucích bambusových porostech představuje nemalý problém.

Foto: Profimedia.cz

Panda velká

4. Tuleň grónský

Pravděpodobně není náhodou, že mnoho zvířat na seznamu nejroztomilejších patří také mezi ohrožené druhy. Stejně jako tuleň grónský s bělavou srstí, který je oblíbeným objektem lovců. Od roku 1983 je zakázán do Evropy dovoz produktů z jejich bílé kožešiny. V Kanadě se nesmí lovit od roku 1987, přesto jich každoročně stovky tisíc zabijí. Tuleň grónský se vyskytuje v Kanadě, Grónsku, Norsku, Finsku a Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Právě narozený tuleň grónský

5. Mořská vydra

Mořská vydra je zvláště kouzelná, když jí. Při louskání slávek a škeblí si pomáhá ostrými kameny. Malou závist naopak vydry vzbuzují, když spí. Splývají na zádech na hladině a přidržují se chaluh. Jsou to společenská zvířata, proto se ráda sdružují do velkých skupin. Narazíte na ně na pobřeží Tichého oceánu - od Japonska, přes asijské pobřeží Ruska a Aljašku až po Kalifornii.

Foto: Profimedia.cz

Mořská vydra

6. Kolibřík včelí

Kolibřík včelí se vyskytuje na Kubě. Je to nejmenší pták na světě, není totiž o moc větší než včela. Vede dokonce podobný způsob života. Opyluje květy a živí se jejich nektarem. Tento druh kolibříka jí každých deset minut. K tomu mu pomáhají křídla, kterými mávne až 80krát za sekundu.

Foto: Profimedia.cz

Kolibřík včelí

7. Lama alpaka

Lama alpaka se nikdy nevyužívala na práci. Chová se pro kvalitní vlnu, jež připomíná prachové peří. Tento druh lamy žije hlavně v Peru, Ekvádoru, Bolívii, ale v menších počtech je mají také v Chile a Argentině. Dovezeny byly také do USA, Velké Británie, Izraele a Austrálie.

Foto: Profimedia.cz

Lama alpaka

8. Delfín skákavý

Delfín skákavý je chválen pro svou inteligenci a užitečnost při terapeutickém plavání s mentálně postiženými. Neochočení delfíni žijící ve volné přírodě mohou být agresivní, často tvoří větší skupiny. Jsou to totiž dravci. Lehce si získávají náklonost, díky jejich protáhlé tlamě nám přijde, jako by se stále usmívali. Potkáte je v oceánech a mořích tropického, subtropického a mírného pásu, tedy i ve Středozemním moři.

Foto: Profimedia.cz

Delfín skákavý

Další pořadí

9. Srnec obecný

Evropa, Malá Asie

10. Činčila

Andy v Jižní Americe, domácí chov

11. Klaun očkatý

Indický a Tichý oceán

12. Běluha severní

Arktida a ústí řeky Quebec

13. Panda červená

jižní Asie

14. Tučňák

jižní polokoule

15. Koala medvídkovitý

východní a jižní Austrálie

16. Surikata

jihozápadní Afrika

17. Chameleon

Afrika, Blízký východ, Španělsko, Indie, Srí Lanka

18. Outloň bengálský

Afrika, jižní Asie

19. Hroch trpasličí

západní Afrika

20. Lenochod

Venezuela, severní Brazílie, Guyana, Surinam, Francouzská Guyana

Anketa

Které zvíře je podle vás nejroztomilejší?
Fenek berberský
6,4 %
Nártoun filipínský
23,4 %
Panda velká
12,9 %
Tuleň grónský
16,5 %
Mořská vydra
3,8 %
Kolibřík včelí
1,5 %
Lama alpaka
8,3 %
Delfín skákavý
4,3 %
Srnec obecný
1 %
Činčila
1,5 %
Klaun očkatý
1 %
Běluha severní
0,9 %
Panda červená
2,7 %
Tučňák
1,1 %
Koala medvídkovitý
1,9 %
Surikata
7,2 %
Chameleon
0,9 %
Outloň bengálský
2,1 %
Hroch trpasličí
1,2 %
Lenochod
1,4 %
Celkem hlasovalo 5768 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám