Hlavní obsah

Kanovnické domy v Kroměříži procházejí opravou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměřížská radnice pokračuje s postupnou opravou komplexu kanovnických domů v Jánské ulici. Po dokončené opravě sklepů zde letos proběhne oprava oken a vstupních dveří.

Foto: MÚ Kroměříž

Kanovnické domy v Kroměříži jsou lákadlem pro turisty a návštěvníky města.

Článek

„Komplex je v majetku města a je součástí městské památkové rezervace. Snažíme se o domy pečovat tak, aby je mohla bez problémů využívat základní umělecká škola, která tu sídlí, a aby byly lákavým cílem i pro turisty a návštěvníky města,“ řekl starosta Jaroslav Němec (nez.).

„Práce zahrnují opravu všech oken a vchodových dveří, které byly v pěti kanovnických domech osazeny v průběhu předchozí rekonstrukce v letech 1982–1985,“ upřesnila místostarostka Daniela Hebnarová (ODS).

Ve Varnsdorfu opravují vyhlídku Hrádek

Cestování

Celkem se opraví 364 okenních křídel a 10 křídel dveřních. Budou opatřena novým sjednocovacím nátěrem, olejovou lazurou. Součástí budou také opravy nebo případné výměny a seřízení kování a kovových prvků, výměna prahů, těsnění a venkovních okapniček. Práce budou zahájeny v průběhu března a dokončeny by měly být do konce září.

Rekonstrukce byla nešetrná

Soubor domů v Jánské ulici (čísla popisná 27 až 31) náleží k nejhodnotnějším architektonickým celkům Kroměříže. Vybudovány byly na popud biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna biskupským architektem a inženýrem Pietrem G. Tencallou na přelomu 17. a 18. století na místě drobných řemeslnických domků, starších měšťanských domů a staré obecní šatlavy.

Ve druhé polovině 20. století byly jednotlivé budovy nešetrně zrekonstruovány. Byly vzájemně propojeny, vybudovala se dvorní přístavba, byl instalován výtah a střešní okna, došlo také na výměnu dveří a oken a odstranění původní dlažby.

Ze sklepa kláštera vznikla prohlídková trasa uranovou štolou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám