Hlavní obsah

Kanály v Benátkách vyschly

Novinky, Aneta Lakomá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hladina vody v benátských kanálech je momentálně abnormálně nízko. Podle posledního nedělního měření klesla 66 centimetrů pod obvyklou úroveň. Ještě ve čtvrtek byla přitom níž jen o 60 centimetrů. Mnohé kanály jsou kvůli silnému odlivu téměř na suchu nebo je vody tak málo, že jsou nesplavné.

V kanálech italských Benátek je v současnosti rekordně málo vodyVideo: AP

 
Článek

Kvůli tomu nemohou na některých z nich jezdit tradiční benátské gondoly, taxíky zvané vaporetta ani záchranky. Napsala to agentura Reuters.

Zima je letos v Itálii suchá a chudá na sníh. Napadlo ho poloviční množství oproti tomu, na jaké jsou v zemi jinak zvyklí. Italské vodní toky tak v současnosti trápí vážný nedostatek vody.

„Potřebovali bychom, aby padesát dní pršelo,“ řekl britskému deníku The Guardian expert na klima Massimiliano Pasqui. Úbytek vody lze podle něj pozorovat již od předchozích dvou zim.

Foto: Manuel Silvestri, Reuters

Gondola na jednom z benátských kanálů

Země čelila enormnímu suchu rovněž loni v létě. V okolí řeky Pád musel být dokonce vyhlášen stav nouze. Italský veletok byl v té době téměř bez vody. Letní sucho minulý rok bylo nejhorší, jaké za posledních sedmdesát let země zažila.

Itálie kritizuje konec spalovacích motorů v roce 2035, chce využít revizního data

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám