Hlavní obsah

Kamýk nad Vltavou střeží Muž ticha

V Kamýku nad Vltavou na Příbramsku překonáváme řeku po místním mostě, když v tom náš pohled na levém břehu upoutá bílá zářící postava stojící na zalesněném skalním vrchu zvaném Čeláková. Vydáme se tedy směrem vzhůru lépe prozkoumat onu záhadnou novotu na Kamýcku.

Foto: Tereza Havlíčková

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí nad obcí od letošního srpna.

Článek

Autorem umístění sochy sv. Jana Nepomuckého na výše zmiňované vyhlídce je Lubomír Spálenský, který je spolu se svou ženou i donátorem a organizátorem celého příběhu vzniku sochy. Postava Jana Nepomuckého nebyla vybrána náhodně.

Od nepaměti je totiž tento světec považován za ochránce nejen vodních toků, mostů, ale také plavců, mlynářů a ochraňuje i před povodněmi. Ty se nevyhnuly ani zdejšímu kraji. V srpnu roku 2002 postihly Kamýk nad Vltavou velké povodně poté, co se masa vody prohnala vltavskou kaskádou a zatopila Solenice pod hrází vodního díla Orlík.

Voda tehdy dosahovala výšky až ke kamýckému mostu a škody na majetku přesáhly 8,7 milionu korun. Možná i proto byl právě sem svatý umístěn, aby střežil obyvatele města před dalším neštěstím.

Autorem je Petr Váňa

Sochu vypracoval akademický sochař Petr Váňa, jenž samotnou vyhlídku prvně prozkoumal v červenci roku 2020. Následně vytvořil kamenný model sochy v měřítku 1 : 4 a v lomu vybral blok božanovského pískovce. S ním poté pracoval kameník Hynek Shejbal, který podle modelu vysekal hrubý tvar sochy. Předána byla znovu do rukou Váni, od něhož dostala socha finální podobu.

Zřícenina Zvířetice: Bývalý zámeček, do kterého uhodil blesk

Cestování

Muž ticha, jak se socha oficiálně nazývá, není jeho jediným vyobrazením sv. Jana Nepomuckého. Již dříve vytvořil jednu na ostrově Vis v Chorvatsku a druhá byla ponořena na dno slapské přehrady. Po souhlasu vlastníků pozemku rodiny Bambouskových byla socha na skálu dopravena vrtulníkem letos 4. srpna a za pomoci hasičů usazena na své čestné místo na podstavec. O tři dny později byla slavnostně odhalena a požehnána proboštem Liborem Bulínem.

Foto: Tereza Havlíčková

Od sochy se otevírá hezký výhled na údolí.

K soše vede cesta ze silnice Kamýk-Velká. Přejdeme malý můstek vedoucí přes Zduchovický potok, odbočíme vlevo a následujeme žlutou turistickou značku. Asi po kilometru nás cesta dovede ke krásnému lomu Na Pískách, kde se mimo jiné natáčela romantická komedie Jiřího Adamce Léto s gentlemanem. Je tu úžasný klid, čisto a opodál se pasou kozy.

Chvíli se pokocháme a pokračujeme dále cestou, která se stáčí doprava směrem k lesu, kam vede příjemná cesta klesající dolů až na skalní vyhlídku. Vedle sochy najdeme lavičku, a tak se posadíme a užíváme si krásný výhled na údolí Vltavy. K dispozici je zde také dřevěné molo se zábradlím.

Na zříceninu

Když už jsme vyrazili na vyhlídku, byl by hřích nezastavit se i na zřícenině zvané Vrškamýk, která leží poblíž mezi Kamýkem nad Vltavou a Zduchovicemi. Z obce k ní vede nenáročná cesta po zelené turistické značce. Od parkoviště, které najdeme v centru u Vltavy, je to přibližně kilometr chůze.

Foto: Tereza Havlíčková

U lomu se natáčela komedie Léto s gentlemanem.

Foto: Tereza Havlíčková

Na louce se pasou zvířata.

Jako první potkáváme vyhlídkovou věž s dětským hřištěm a o několik desítek kroků dále na vršku samotnou zříceninu. Areál hradu je velmi hezky upraven. Šipky nám udávají směr prohlídky a nechybí ani informační tabule. K odpočinku a posezení můžeme využít zastřešený altánek.

Hrad kdysi sloužil jako letní sídlo nejstarších českých panovníků. Poté se pozornost obrátila k nově postavenému Karlštejnu a Vrškamýk zůstal opuštěný.

Středověký královský hrad nechal pravděpodobně vybudovat kolem roku 1240 Václav I. a v jeho práci následně pokračoval syn Přemysl Otakar II. Kamýk býval správním centrem pro oblast nacházející se nalevo od toku Vltavy, a tak zde pobýval královský úředník. Podhradí se rozrostlo o městečko s farním kostelem a přístavištěm pro vory. Panovníci tu velmi rádi pořádali lovecké výpravy do okolních lesů.

Foto: Tereza Havlíčková

V obci můžete vyrazit také na hradní zříceninu Vrškamýk.

Vrškamýk byl v oblibě ještě za Jana Lucemburského, avšak výstavba Karlštejna jeho synem Karlem IV. vše změnila. Hrad zůstal opuštěný. Nejspíše k tomu vedla na tu dobu poměrně velká vzdálenost (přibližně 70 km). Dalším důvodem mohla být i údajně špatná statika hradu, která byla nevyhovující pro jeho případnou přestavbu.

Lesopark Cibulka ukrývá nejstarší pražskou rozhlednu

Cestování

V roce 1569 je Vrškamýk již uváděn jako zřícenina. Poté se stával skrýší pro loupežníky, kteří přepadávali lodě plující po Vltavě. Z hradu se dochovaly pouze nádvorní zdi, části příček paláců, okružní val, příkopy, brány jádra a předhradí. Okolí i samotná zřícenina jsou volně přístupné v každém ročním období.

Ještě jedna vyhlídka

Náš výlet završíme zastávkou na ještě jedné vyhlídce, která se nachází na druhém břehu Vltavy v serpentinách z Kamýku směrem na Krásnou Horu nad Vltavou. Na dřevěnou zastřešenou věž vede žlutá cesta z parkoviště pod penzionem Kamejk. Dá se na ni dostat i přímo ze silnice. Jelikož se však vyhlídka nachází přímo v zatáčce, je potřeba větší opatrnosti.

Foto: Tereza Havlíčková

Vyhlídka se nachází nad penzionem Kamejk.

Vyhlídka poskytuje hezký pohled na obec a okolí. Vidět je třeba kamýcká přehrada s vodním dílem, kostel Narození Panny Marie, v pozadí mezi stromy zřícenina a v dálce obec Zduchovice. Pobavila nás cedule, která je přidělaná vedle popisku s výhledy. Stojí na ní, že je z ní vidět tam, odkud je vidět samotná vyhlídka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám