Hlavní obsah

Kam v Praze utéct před podzimním počasím? Do muzea i virtuální reality

Nízké teploty a podzimní plískanice úplně nevybízejí k aktivitě. Chladné počasí však nemusí nutně znamenat, že budete sedět doma. Za zábavou a poznáním můžete v hlavním městě vyrazit třeba do muzeí, na výstavy nebo další zajímavé akce, které jistě potěší i děti.

Foto: Profimedia.cz

V Praze se můžete zabavit i v nevlídném podzimním počasí.

Článek

Plejtvák v Národním muzeu

Poutavé příběhy evoluce a svět zvířat tak, jak jej běžně neznáte – bez polic a regálů — můžete aktuálně vidět v Národním muzeu. Expozice Zázraky evoluce v šesti sálech představuje několik zásadních vývojových období, které živočichové vykonali na cestě k obsazení téměř všech koutů naší planety. Největším lákadlem je kostra plejtváka myšoka o délce 22,5 metru, který se bude vznášet nad vaší hlavou.

Prahu zvolili nejkrásnějším městem planety

Cestování

Historické nočníky

Pokud rádi navštěvujete nevšední expozice, najdete v Praze jeden unikát. Muzeum historických nočníků a toalet má ve své sbírce, jež je zapsaná v České knize rekordů, přes 2000 exponátů. Vzhledem k tomu, že nemá instituce pravidelné otevírací dny, je na nadcházející víkend naplánována zatím poslední prohlídka v tomto roce. Pokud si proto chcete prohlédnout, jak vypadají toalety pro Napoleona, Titanic, čínského císaře nebo kosmickou loď Sojuz, máte poslední příležitost.

Oživte Golema, utečte pavoukům

Virtuální realita je oblíbenou zábavou pro malé i velké. Zatím největší virtuální studio v Evropě se nachází v budově hračkářství Hamleys v Praze v ulici Na Příkopě. Je v provozu od roku 2018 a aktuálně nabízí dvě skvělé hry. Golem VR vás vtáhne do rudolfínské Prahy. Projdete se po Karlově mostě, starým židovským hřbitovem a v závěru se pokusíte oživit hliněného obra.

Druhá hra Arachnoid VR je pro více akční jedince. Podobá se klasické hře – hledáte bonusové audiokazety, sbíráte vzácný materiál, nahazujete elektřinu v tunelu a prodíráte se pavučinami, zatímco na vás útočí nepřátelé ze všech stran. Na rozdíl od zážitkové hry Golem, kterou je možné zahrát si bez problému i jako jednotlivec, u Arachnoidu je důležitá kooperace všech členů týmu. I proto se stala oblíbenou rodinnou zábavou.

Kolem světa

Cestování dostalo kvůli pandemii pořádně na frak. Pokud však chcete načerpat inspiraci pro dobu, kdy se opět budete moci rozletět do všemožných koutů planety, vydejte se o víkendu na festival Kolem světa. Můžete se těšit na řadu zajímavých přednášek či promítání fotografií. Hosty budou například lékař Tomáš Šebek či fotograf Petr Jan Juračka.

Svět optických klamů a iluzí

Pokud se rádi bavíte focením humorných fotek, pak rozhodně při toulkách Prahou nevynechejte Muzeum fantastických iluzí ve Vodičkově ulici. Expozice nabízí více než 150 optických klamů a velkoformátových trikových obrazů. Díky „kouzelné“ židli nebo „magické“ místnosti se proměníte v trpaslíka nebo obra, pořídit si můžete také fotku, na které vás slavný alchymista Edward Kelley kouzlem uvězní ve středověké laboratoři, dinosaurus si vás v pařátech odnese do hnízda, budete se procházet hlavou dolů po stropě místnosti nebo se proměníte v primabalerínu.

Výstava betlémů

Pokud už se nemůžete dočkat Vánoc, můžete přijít nasát sváteční atmosféru na tradiční výstavu betlémů, která se od víkendu koná v Muzeu Karlova mostu. V rámci expozice uvidíte například Vltavský rybí betlém zapsaný v České knize rekordů, seznámíte se však také s vánočními tradicemi a pověrami, které v minulosti toto období provázely.

Pražské Vinohrady jsou mezi padesátkou nejvíc cool čtvrtí světa

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám