Hlavní obsah

Kam v Horním Rakousku? Podél modrého Dunaje nebo na pětiprstou vyhlídku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kombinace hor, jezer a nížin podél modrého Dunaje je jedním z hlavních lákadel spolkové země Horní Rakousko. Sousední region Jihočeského kraje však nenabízí jen přírodní krásy, v oblasti se nachází i bývalé římské pevnosti, města jako Linec nebo Enns zase lákají zajímavou architekturou. Historické exkurzy může člověk vystřídat cyklistikou podél meandrů Dunaje nebo výšlapem na vyhlídku Pět prstů v masivu Dachstein.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Vyhlídka Pět prstů (5 Fingers) nad Halštatským jezerem

Článek

Výhodou regionu Horního Rakouska je bez pochyby dojezdová vzdálenost. Obyvatelé západních a jižních Čech se autem zvládnou za hranice dopravit během 2–3 hodin. Například z Českých Budějovic to do hlavního města této spolkové země, Lince, autem trvá okolo hodiny a půl.

Na linecký koláč jedině v Linci

Lincem podobně jako Vídní nebo Bratislavou protéká řeka Dunaj, ke které se jako ke středobodu regionu ještě dostaneme. Ve dvousettisícovém městě se nachází několik zastávek, které byste rozhodně neměli minout. Hauptplatz je jedno z největších náměstí v Rakousku, obklopují ho nádherné barokní budovy a slouží jako centrum starého města.

Pro milovníky architektury a kostelů máme hned tři tipy. Nejimpozantnější z katedrál je Mariendom, česky katedrála Neposkvrněného početí Panny Marie, největší kostel v Rakousku, z jehož věže je vidět na celé město.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí Hauptplatz v Linci

Barokní kostel zasvěcený svatému Ignácovi se nachází od Mariendomu nedaleko, takže může doplnit procházku po starém městě. Výhled z druhé strany města a zároveň menší výšlap, pokud zvolíte cestu pěšky, poskytuje kopec Pöstlingberg. Nachází se na opačné straně řeky, kromě vyhlídkové platformy, ze které má člověk město jako na dlani, zde také stojí bazilika Sedmibolestné Panny Marie. Na vrch se lze případně dostat autem nebo tramvají, která má zastávku nedaleko.

Kromě návštěvy kostelů nelze opomenout centrum Ars Electronica, přezdívané „muzeum budoucnosti“, nabízející interaktivní a digitální výstavy. Mimo jiné muzeum pořádá každé září stejnojmenný festival, jenž ještě rozšiřuje nabídku programu. Kromě muzea budoucnosti stojí v Linci Mozartův dům, kde slavný skladatel údajně během několika dní napsal svou 36. symfonii přezdívanou linecká. A když už ve městě budete, neopomeňte ochutnat koláč pojmenovaný po městě, tedy linecký koláč.

Fascinující výlet do Muzea budoucnosti v rakouském Linci

Cestování

Enns je vůbec nejstarší

Dvacet minut od Lince se nachází nejstarší rakouské město Enns, založené už starověkými Římany. Město leží mezi soutokem Dunaje a řeky Enns, jež zároveň tvoří přirozenou hranici mezi Horním a Dolním Rakouskem. V Ennsu je možné pozorovat římskou stopu, jež je typická pro oblast celého Podunají.

Jak podotýká Jitka Zikmundová ze společnosti Oberösterreich Tourismus, Dunaj tvořil přirozenou hranici starověkého Říma a podél něj lze v dnešní době nalézt pozůstatky pevností, jež obývaly jednotky legionářů. Tyto pevnosti mimo jiné zahrnovaly kasárny, sídlo velitele, nemocnici, ale také lázně.

Foto: Österreich Werbung / Tomáš Binter

Gotická věž na náměstí v Ennsu

V Ennsu je římské historii v kraji věnováno muzeum Lauriacum sídlící v budově bývalé radnice. V roce 2018 prošlo přestavbou u příležitosti hornorakouské zemské výstavy. Hned pár kroků před muzeem ční na náměstí šedesátimetrová gotická věž, jež je jednou z dominant města. Dále stojí za zmínku gotická bazilika svatého Vavřince stojící na základech římské stavby. Pod bazilikou je možné nahlédnout na odhalené kamenné základy.

Foto: Österreich Werbung / Tomáš Binter

Dunaj sloužil jako přirozená hranice Římské říše

Hallstatt je populární

V neposlední řadě ve zmínkách o Horním Rakousku nesmí chybět malebný, ale zároveň turisticky velmi navštěvovaný Hallstatt. Novinky v minulosti zpracovaly rozsáhlý článek o tomto městě, který si můžete přečíst zde. V tomto přehledu proto zmíníme jen organizací UNESCO chráněné solné komory, kam lze vyjet lanovkou a prozkoumat jejich útroby.

Na Hallstatt a přilehlé jezero je pozoruhodný pohled z okolních hor, konkrétně z vyhlídky Pět prstů (5 Fingers). Sem vás též vyveze z údolí lanovka, jízda trvá okolo deseti minut a při ní se můžete kochat okolní krajinou. K vyhlídce se člověk dostane stezkami podél hory, samotná platforma s výhledem je tvarovaná do pěti výběžků připomínající prsty, odtud tedy název. Vyhlídku nedoporučujeme pro ty, kteří se bojí výšek.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Turisty oblíbené rakouské město Hallstatt

Tematicky jsme se již u Hallstattu přesunuli do přírody a tímto směrem budeme i pokračovat. Na půl cesty mezi Pasovem a Lincem se nachází dva venkovní zábavní parky, ve kterých se lze ubytovat anebo je jen na den navštívit a užít si outdoorové aktivity. Konkrétně je řeč o Baumkronenweg (Stezka korunami stromů) a parku IKUNA.

Inspirace, umění a příroda

Park IKUNA vznikl jako malý areál před 40 lety, od té doby se rozrostl na 90 různých hracích zón/stanovišť s westernovým městečkem, několika restauracemi, ubytováním a dětským světem. Název je složenina tří německý slov Inspiration (inspirace), Kunst (umění) a Natur (příroda). V devadesáti herních zónách najde snad každý činnost, která ho baví. Od vodního světa přes prolézačky, lezecké centrum nebo dinosauří park.

Vzhledem k velikosti parku a dostatečným atrakcím zde provozovatelé vystavěli oblast, kde je možné nocovat. Jedna z nich zahrnuje moderní týpí, která mají koupelnu a klasické zázemí. Týpí v základní verzi nabízejí provozovatelé za 86 eur na osobu za noc, což je v přepočtu 2064 korun. Dále jsou k dispozici větší pro rodiny za 108 eur na osobu a týpí u rybníka za 142 eur na osobu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Stezka korunami stromů má několik takovýchto stanovišť, kde lze vyzkoušet svojí obratnost

Foto: Österreich Werbung / Tomáš Binter

Jednou z atrakcí stezky korunami stromů je i strmá skluzavka

FOTO: Kam za dobrodružstvím v Horním Rakousku? Cesta korunami stromů nebo zábavní park jsou vždy dobrá volba

Cestování

Jednodenní vstupenka do parku stojí 22 eur (528 Kč) pro dospělého a 17,60 eura (422 Kč) pro děti. Rodinná vstupenka má cenovku 71 eur (1704 Kč). Touto vstupenkou bude mít návštěvník přístup do většiny parku kromě vnitřního světa pro děti a lezeckého parku s větší obtížností, které se platí zvlášť.

Do korun stromů

Jen zhruba 12 kilometrů od parku IKUNA se nachází stezka korunami stromů neboli Baumkronenweg. Majitelé areál však vybudovali nejen jako stezku, ale i hřiště s restaurací a přenocování v chatách v korunách stromů. Samotná stezka měřící 2,5 kilometru je posazená v průměru 10 metrů nad zemí. Po cestě jsou různé poznávací záchytné body informující o okolní přírodě. Veprostřed stezky majitelé vybudovali 40metrovou vyhlídkovou věž, uvnitř níž se nachází tři únikové místnosti s různou tematikou.

V areálu se lze ubytovat v chatách tří různých kategorií. V žádné z chat není wi-fi, pokud si člověk tedy potřebuje něco na internetu vyřídit, musí sejít dolů k restauraci. Chata ve verzi „lesní loft“ nabízí dvojlůžko a „tulící koutek“ s balkonem a výhledem na okolní les. V hlavní sezoně v létě tento pokoj stojí 146 eur (3504 Kč), cena zahrnuje polopenzi. Luxusnější „lesní romantika“ s postelí ve tvaru srdce a dřevěnou vanou a saunou přijde v hlavní sezoně na 199 eur za osobu za noc (4776 Kč).

Cyklistika kolem Dunaje

Samotný Dunaj s přilehlým okolím je výborným místem k zorganizování dovolené. Kolem řeky se vlní z obou stran cyklostezky většinou vedoucí po rovině nebo do mírného kopce, takže i bez elektrokola lze snadno zdolat několik desítek kilometrů. V případě, že se chce člověk dostat na druhý břeh, může využít přívozů, které se nachází na několika místech řeky.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Přívoz kol na Dunaji

Zde by bylo dobré zmínit tzv. Donau.Erlebnis card, kterou lze využít mimo jiné na přívoz. Tuto kartu lze získat v přibližně 95 podnicích nabízejících přespání. Pokud člověk v podniku stráví minimálně jednu noc, dostane na jméno tuto kartu, která mu garantuje v různých partnerských podnicích bezplatné prohlídky s průvodcem, 50% slevy na vstupy (například do výše zmíněného muzea Lauriacum) nebo ochutnávky jídla a vína. Na které aktivity karta platí, lze dohledat na stránkách dunajského regionu.

Foto: Österreich Werbung / Tomáš Binter

Jízda pramicí na Dunaji

Pokud si chcete krásy Dunaje vychutnat jinak než na kole, je zde ještě možnost půjčit si loď nebo se svézt na pramici. Místní firma Witti s dlouholetou tradicí ručně buduje dřevěné pramice, které buď nabízí k prodeji, nebo umožňuje jejich půjčení na projížďku. Při korzování Dunajem je však nutné dávat si pozor na parníky a dopravní lodě, které často řeku frekventují.

Na závěr pro vás máme tip na vyhlídkové místo u Donauschlinge (dunajská smyčka) nacházející se u jednoho z meandrů řeky. Při západu slunce lze pozorovat, jak se krajina a hladina řeky barví do oranžova a slunce klesá za siluety hor.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Západ slunce nad tzv. Donauschlinge (Dunajskou smyčkou)

KVÍZ: Jak dobře znáte Rakousko?

Cestování

O Pyhrn-Prielu jste možná nikdy neslyšeli. Ukrývá ale jedno z nejkrásnějších míst Rakouska

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Rakouska

Reklama

Výběr článků

Načítám