Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte dušičky třikrát jinak, vydejte se za strašidly

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend se ponese tentokrát zejména v dušičkovém duchu. A je jen na vás, zda si zemřelé připomenete tradičně, v mexickém stylu nebo v rámci Halloweenu. Strašidelný program nabízí také řada památek, kde se budete moci vydat na tematické prohlídky a podobně.

Foto: Profimedia.cz

Oslavte s dětmi svátek zesnulých. Ilustrační foto

Článek
Praha

Den mrtvých

Oslavte místo českých dušiček mexický Den mrtvých. Jde o veselou a pestrobarevnou událost, pro niž jsou charakteristické kostýmy a výrazné líčení. Vyrazte s dětmi do Žlutých lázní, kde budou připraveny různé atrakce, ať už dílnička, taneční workshop nebo závěrečná párty s dýdžejem. Více informací zde.

Halloween u nás i ve světě. Dlabete dýni, nebo jako památku zesnulých uznáváte jen Dušičky?

Žena

Archeologická dílna

Vyzkoušejte si práci paleontologa. Navštivte během víkendu Trilopark a vydejte se do období, kdy území České republiky obývali roztodivní tvorové, jako třeba metrová vážka. Budete si moci projít komentovanou expozici a pak si v dílnách nabarvíte lebku dinosaura nebo odkryjete kostru raptora v životní velikosti. Další informace naleznete zde.

Dušičky na Hvězdě

Oslavte svátek všech zesnulých v Oboře Hvězda. Připraven je strašidelný program pro nebojácné děti. Chybět nebude strašidelná stezka, ale také workshopy se zaměřením na rukodělné aktivity, budou se dlabat dýně a mnoho dalšího. Za splněné úkoly na soutěžní stezce dostanou děti odměnu a pamětní list. Více naleznete zde.

Tipy na víkend: Vyrazte na posvícení nebo festival čokolády

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Svatohubertské slavnosti

Vyrazte v sobotu na zámek Loučeň, kde se bude oslavovat Hubert, známý coby patron myslivosti. Program nabídne vystoupení sokolníků, trubačů a vábičů zvěře. Seznámíte se také s tradicemi české myslivosti, opomenuti nebudou ani ti nejmenší návštěvníci. Odpoledne se uskuteční rovněž hudebně dramatický program s císařovnou Sissi. Podrobnosti najdete zde.

Strašidelná zoo

Vyrazte o dušičkách do Zooparku Zájezd a projděte si strašidelnou zoo. Setkáte se s pohádkovými bytostmi a strašidly. Pro děti je připravena soutěžní stezka se spoustou úkolů a odměnami, dále také malování na obličej a mnoho dalšího. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Halloween na safari

Svátek všech zesnulých se bude slavit o víkendu také v Safari Resortu u Borovan, tentokrát ve své anglosaské podobě jako Halloween. Na návštěvníky čekají tvořivé dílny, budou se vyrábět strašáci a dlabat dýně. Nebudou chybět ani tematické malování na obličej nebo off road jízdy po safari. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Podzimní dílna

Máte chuť si vytvořit něco pěkného a zároveň i užitečného? Vypravte se v sobotu do Pivovarského muzea v Plzni, kde se koná podzimní dílna. Vyrábět se bude ptačí krmítko, ale také ornitologický deníček, do nějž si budete moci zapsat či zakreslit, kteří ptáčci na krmítko následně zavítají. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Strašidelný rej

Pojďte si užít strašidelné veselí na hrad Loket, kde se v sobotu uskuteční dětský karneval. Vezměte si ty nejstrašlivější masky a zapojte se do tematických soutěží. Dozvíte se, co se děje na hradě po zavírací době a jistě se setkáte také s hradními strašidly. Divoký bál bude končit před devátou hodinou. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Pohádka na zámku

Vyrazte v sobotu na Šluknovský zámek, kde budete moct zhlédnout indiánskou pohádku o třech kamarádech, kteří si užívají jedno dobrodružství za druhým. Společně s nimi se budete moci naučit, jak být správnými bojovníky, jak tančit jako šaman nebo vystopovat divokou zvěř. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Zámecká strašidla

V sobotu zavítají na zámek Horní Libchava strašidla. Návštěvníci si budou moci projít památku v doprovodu Bílé paní, připravena je také tematická pohádka. Po celou dobu bude probíhat také doprovodný program, který čítá například strašidelnou dílnu nebo několik stanovišť s úkoly. Další informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Strašidelné odpoledne

Strašidla nebudou chybět ani při akci, která se uskuteční v Mlíkárně ve Vrchlabí. Užijte si s dětmi strašidelné dušičkové odpoledne, kde budou k dispozici skákací hrad, ale také tvořivé dílničky. Součástí bude také diskotéka, lampionový průvod a ohňostroj. Zkrátka nepřijdou ani mlsné jazýčky, pro které bude nachystáno sladké i slané občerstvení. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Keltský svátek

Ani dušičky, ani Halloween. V sobotu budete moci v Nasavrkách oslavit Samhain, což je keltský Nový rok. Strašidelné tematice se ovšem nevyhnete, budou se vyrábět masky a lampiony, ale koneckonců i ta strašidla. Nebudou chybět ani soutěže pro děti a průvod světel. Více informací naleznete zde.

Vysočina

Život včel

Poznejte, jak velký význam mají včely pro veškerý život na planetě. Seznamte se s tímto pozoruhodným hmyzem na zámku ve Žďáru nad Sázavou, kde je mu věnována interaktivní výstava. Děti budou moci proniknout do světa včel prakticky všemi smysly, samy se totiž stanou právě narozenou včelou, která se vydá na cestu poznání, na jejímž konci zachrání královnu. Podrobnosti o expozici najdete zde.

Jihomoravský kraj

Strašidelné prohlídky

Pojďte se s dětmi bát na zámek Slavkov. V noci tu ožívají upíři a další zlověstní obyvatelé panství. Památkou vás provede třeba Morticie Addamsová, která vás se zdejším sídlem a jeho bolestivou historií seznámí. Děti mohou mezi strašidla zapadnout s vlastními kostýmy, na nádvoří si pak budete moci vyslechnout děsivou hudbu. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Výstava lega

Jste fanoušky nejslavnější stavebnice na světě? Pak vyrazte do Muzea silnic ve Vykýřovicích u Šumperka, kde se až do února koná výstava lega. Najdete zde tvorbu nejen se silniční tematikou, ale také středověkou či filmovou. Pro nejmenší stavitele je určena sekce z již nevyráběných edic pro děti. Více naleznete zde.

Zlínský kraj

Halloween v zoo

Vydejte se na strašidelnou procházku areálem zlínské zoo. Setkáte se na ní s čarodějnicemi, duchy, kostlivci, pavouky, ale také originálními dýňovými aranžmá. Dýně se budou samozřejmě i dlabat a ti, kteří dorazí v tematických kostýmech, dostanou i dárek. V podvečer bude připravena také pořádně strašidelná trasa. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Strašidelný průvod

Halloween se bude slavit rovněž v ostravské zoo, kam si můžete donést dýni, vydlabat si ji a poté ji použít jako lucernu při průvodu. Nic nepřijde nazmar, přebytečné dýně poslouží jako krmivo pro zvířata. Průvod bude ukončen na hřbitově vyhubených zvířat, akce se přeci jen koná na svátek všech zesnulých, a tak je třeba myslet i na němé tváře. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám