Hlavní obsah

Jihovýchodní Asie s otevíráním hranic turistům tápe

Novinky, Michael Švarc

Zatímco Evropa prožila relativně normální léto, jihovýchodní Asie si na návrat turistů bude muset ještě počkat. Destinace v populárním regionu s otevíráním hranic otálejí a nadále posouvají termíny. Je to případ Srí Lanky, jež se měla původně zpřístupnit v srpnu, ale také Bali, které mělo návštěvníky uvítat v polovině září.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O otevření Bali se v minulých týdnech vášnivě hovořilo. Guvernér indonéského ostrova, který je na cestovním ruchu silně závislý, se snažil vládu přesvědčit, aby destinaci otevřela v původně plánovaném termínu, tedy 11. září. Teď už je jisté, že k tomu nedojde. „Po zvážení všech aktuálních a závažných faktorů k otevření nedojde,“ cituje list Bali Sun guvernéra Wayana Kostera.

Na vině jsou přibývající případy nakažených v celé Indonésii, kvůli kterým země s otevřením hranic otálí. „Nemůžeme takovou situaci uspěchat, musíme se velmi opatrně připravit. Bali je jedna z hlavních turistických destinací na světě a nesmí zklamat,“ doplnil Koster.

Italská obec nabídla dovolenou zdarma. Odezva byla ohromující

Cestování

Indonéská vláda stanovisko dále rozvedla s tím, že situace v zemi není natolik stabilní, aby se mohly otevřít hranice, a to ani na Bali. Zahraniční turisté se tak do země nepodívají do konce roku 2020, a to je prozatímní stanovisko, které se v závislosti na situaci může samozřejmě ještě proměnit.

Thajsko mění stanoviska skoro neustále

Obdobně je na tom také Srí Lanka, která otevření hranic plánovala na 1. srpna. Už koncem července však bylo oznámeno, že zpřístupnění země se posune minimálně o dva týdny. Od té doby se však žádné nové zprávy neobjevily a konkrétní termín je v nedohlednu.

Stejně jako Indonésii, i Srí Lanku potrápila nová vlna pozitivních případů. Země se před případným šířením zvenčí chtěla bránit také povinnými testy, které by turisté museli při svém pobytu podstupovat až třikrát. Vyhnuli by se tak ovšem karanténě.

V Japonsku otevřeli veřejné záchody pro odvážné

Koktejl

Zřejmě nejvíce však s otevíráním hranic tápe turistická stálice regionu, Thajsko. Stanovisko se mění prakticky neustále.

Někdy začátkem léta vláda uvedla, že turisté se budou moct do země vrátit zhruba v posledním čtvrtletí letošního roku. Měli být poslední částí několikafázového plánu, který počítal postupně s návratem diplomatů a posléze lidí, kteří do Thajska jezdí pracovně nebo kvůli zdravotním zákrokům.

Před dvěma týdny byla situace opět jiná a nejnovější zprávy uváděly, že se do Thajska turisté podívají až v příštím roce. Zatím poslední informace uvádějí, že se zahraničním návštěvníkům v říjnu otevře ostrov Phuket. Lidé budou však muset přijet nejméně na 30 dní, z nichž ovšem dva týdny stráví v karanténě. Ani posléze nebudou mít možnost výrazně se vzdalovat od hotelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám