Hlavní obsah

Ještěd slaví 50 let. Původně se nelíbil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká stavba 20. století, originální budova hotelu a vysílače na Ještědu, oslavila v neděli 9. července 50 let. Dodnes udivuje tím, jak přirozeně dotváří vrchol 1012 metrů vysoké hory. Architekt Karel Hubáček (1924–2011) za svůj hyperboloid s kruhovým půdorysem získal – dokonce už čtyři roky před dokončením stavby prestižní Perretovu cenu. Hotel a vysílač Ještěd byly slavnostně předány do užívání před 50 lety, 9. července 1973, pro veřejnost byl přístupný od 21. září 1973.

Foto: Profimedia.cz

Budova hotelu a vysílače na Ještědu slaví 50 let od otevření.

Článek

„Ta prvotní představa ze mě vytryskla. Věděl jsem, že musím prodloužit horu. A dát vysílači tvar kuželu, aby se po něm smýkaly větry. Ještěd je nesmírně větrná hora a klasická stěna by sloužila mnohem hůř,“ vzpomínal Karel Hubáček, jak vznikl nápad na stavbu, která předběhla dobu.

Než k tomu došlo, vymyslel Hubáček originální podobu také pro kino Máj v Doksech u Máchova jezera. Zpodobnil ho jako příď korábu. Josef Leurich, někdejší promítač z dokského kina, kdysi vyprávěl, že Hubáček přijel jednou do Doks zkontrolovat stavbu kina a hrozně se rozčilil kvůli tomu, jak dělníci pokládali podlahy.

„V tom rozčilení si na okno položil projektovou dokumentaci k vysílači na Ještědu, na kterém už v té době pracoval. Jenže pak na ni zapomněl a odjel. Tak jsem mu ji uschoval,“ vyprávěl kdysi Leurich.

Rozhledna Poledník: výhledy i vojenská historie

Tipy na výlety

„Asi po dvou týdnech se do Doks vrátil a byl šťastný, že se projekt vysílače neztratil. Řekl mi, že mu spadl kámen ze srdce, že se to našlo a že to nikdo nezcizil,“ dodal.

Hubáčkův návrh hotelu a vysílače na Ještědu vzešel jako vítěz z architektonické soutěže, jíž se účastnilo deset dalších návrhů. Zatímco porota odvážně vybrala jeho technicistní a nadčasové řešení, veřejnost se proti Hubáčkovu návrhu postavila negativně.

Drsná škola života

„Nostalgie po starém hotelu na Ještědu byla po jeho požáru v roce 1963 stále velmi silná,“ myslí si Luděk Lukuvka, který v libereckém Severočeském muzeu připravil k jubileu výstavu Ještěd 50. „Lidé chtěli mít na Ještědu původní hotel a ne kosmický koráb,“ říká také ředitel libereckého muzea Jiří Křížek.

Pražský rodák Hubáček měl v době příprav hotelu a vysílače na Ještědu za sebou docela drsnou školu života. Za války byl totálně nasazený v Berlíně. „Berlín denně napadalo spojenecké letectvo. Každý den něco bouchalo nebo aspoň houkalo. Stále jste se musel schovávat, nevěděl jste, zda přežijete,“ popisoval v jednom z rozhovorů.

Fakta o Ještědu

  • Hlavním architektem byl Karel Hubáček.
  • Výška stavby byla původně 82 metrů, v současnosti 90 metrů.
  • Kruhový průměr základny měří 33 metrů.
  • Základní kámen byl položen 30. 7. 1966.
  • Investorem stavby byla Správa radiokomunikací, majitelem budovy je nyní firma České radiokomunikace.
  • Celková cena stavby (po dokončení v roce 1973): 64 milionů Kčs.

Ač Pražan, zakotvil nakonec v Liberci. Později si tu postavil svůj vlastní dům s velkou zahradou, na které rád pracoval. „Zatímco my jsme seděli a kreslili různé návrhy, tak Hubáček okopával záhony, stříhal stromky a při tom přicházely jeho nápady,“ popisoval v nadsázce přítelovu metodu Otakar Binar, asi nejbližší Hubáčkův spolupracovník.

Právě Binar navrhl interiéry hotelu a restaurace uvnitř ikonické budovy. Zásadní pro stavbu byl také podíl statika Zdeňka Patrmana, který byl autorem technického řešení. To umožnilo spojit hotel, restauraci a vysílač v jednu budovu. Lidé procházející Libercem ji podvědomě dodnes hledají očima. Už padesát let.

V Litoměřicích otevřeli speciální okruh církevních památek

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Hotel Ještěd, Restaurace Ještěd

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám