Hlavní obsah

Ještě více turistů. U slavného Angkoru otevřeli největší kambodžské letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke slavnému komplexu Angkor se nyní dostane ještě více turistů. V Siem Reapu, městě, které slouží jako vstupní brána k památce UNESCO, se otevřelo nové letiště, to vůbec největší v Kambodži. Nachází se zhruba 40 kilometrů od Angkoru a nahradilo starší letiště z roku 1932.

Foto: Profimedia.cz

Angkor je nejznámější kambodžskou památkou.

Článek

První letadlo přistálo na letišti před zhruba dvěma týdny. Ročně by tudy mohlo projít až sedm milionů turistů, což je o dva miliony více, než dokázalo pojmout předchozí letiště, uvádí CNN. Projekt financovala Čína, nová vstupní brána do země je navržena tak, aby dokázala odbavit i větší komerční letouny, včetně těch využívaných na dálkových linkách.

Výstavba letiště začala před třemi lety, architektonicky má evokovat typickou kambodžskou architekturu. V tuto chvíli není jasné, jaké služby a obchody nová brána do země cestujícím nabízí, pyšní se však ranvejí dlouhou 3600 metrů.

Účel letiště je přitom velmi jasný – přitáhnout do země více turistů. Ti do Kambodže nejčastěji přijíždějí právě kvůli komplexu Angkor, který patří podle organizace UNESCO k nejvýznamnějším památkám jihovýchodní Asie.

Nedávná data ministerstva cestovního ruchu ukazují, že si do země v prvních osmi měsících našlo cestu přes 3,5 milionu turistů. Oproti roku 2019 je to stále méně, nové letiště by však mělo čísla příchozích zase o něco zvednout. Ještě do konce roku by země ráda přivítala celkově 4,5 až pět milionů návštěvníků.

Komplex Angkor se rozprostírá na 400 kilometrech čtverečních. Jde o pozůstatky měst Khmérské říše, které pocházejí z 9. až 15. století. V areálu je několik nejvytíženějších míst, mimo jiné chrám Angkor Vat, zatímco většina lokality zůstává v jejich stínu.

FOTO: Z chrámu ve slavném komplexu se usmívají desítky obřích tváří

Cestování

Jak si přivézt z Angkoru kouzelné fotografie a nezbláznit se?

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Asie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám