Hlavní obsah

Jedno z nejznámějších koupališť Evropy se znovu otevřelo veřejnosti

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat zmizelé slávy aktuálně zažívá komplex Piscine Molitor v Paříži. V první polovině 20. století se sem jezdili rekreovat známé tváře, o půlstoletí později už toto místo vyhledávali výhradně sprejeři. Tento týden bylo rekreační středisko po několikaleté rekonstrukci znovuotevřeno. Opět se blýská a těší na příliv návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Nová podoba Piscine Molitor

Článek

Prvotřídní koupaliště Piscine Molitor se v 16. pařížském obvodu prvně otevřelo v roce 1929 za účasti Johnnyho Weissmüllera, plavce a herce, který ztvárnil roli Tarzana, a Aileen Riggin Souleové, olympijské plavkyně. Popularita tohoto areálu prudce stoupala ke hvězdám.

Foto: Profimedia.cz

Populární pařížské koupaliště kdysi doslova praskalo ve švech.

Osvěžení v podobě koupání v obřím bazénu není zdaleka jedinou atrakcí, za níž sem lidé mířili. Koná se tu množství sportovních akcí, večírků a módních přehlídek. Obrovskou vlnu pozornosti na sebe Piscine Molitor strhlo zejména v roce 1946, kdy se tady pařížská tanečnice Micheline Bernardiniová předvedla v prvních bikinách na světě. Společenské pohoršení rychle zastíní úžas v očích přítomných mužů.

V té době nikdo netuší, že se areál o 43 let později uzavře a postupně se promění v pouliční středisko sprejerů a vůbec celkově mládeže, která prostor využije zejména jako módní a sportovní centrum. Až v roce 2008 začala v Piscine Molitor kompletní renovace.

Foto: Profimedia.cz

Piscine Molitor v letech, kdy byl bazén vypuštěný a areál připomínal koupaliště skutečně pramálo.

Rekonstrukce komplexu vyšla v přepočtu na zhruba 2,2 miliardy korun a skončila o dva roky později, než se předpokládalo. Na kdysi legendární koupaliště ve zbrusu novém kabátě mohou návštěvníci opět od třetího květnového pondělka. Areál nabízí kromě jiného také 124 pokojů, wellness a tělocvičnu. Části interiéru zdobí historické fotografie.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z pokojů, které dnes komplex Piscine Molitor hostům nabízí.

Samozřejmě je k dispozici padesátimetrový bazén pod širým nebem, případně také třiatřicetimetrový uvnitř budovy. Roční členství tam zájemce vyjde v přepočtu na 81 000 korun, noc v hotelu na necelých 6000 korun. Jestli se Piscine Molitor podaří navrátit už jednou ztracenou popularitu, ukáže čas.

Reklama

Výběr článků

Načítám