Hlavní obsah

Jedné z nejznámějších londýnských památek hrozí zkáza. Rozpadá se

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Westminsterský palác, sídlo britské vlády, patří k nejvíce ikonickým památkám Londýna. Zejména pro známou hodinovou věž se zvonem Big Ben. Budova ale v posledních letech čelí nebývalým výzvám, které se mohou na její podobě nenávratně podepsat. Podle BBC se paláci rozpadají původní historické základy, prosakuje mu střecha a hemží se to v něm i hlodavci.

Foto: Profimedia.cz

Westminsterský palác s Elizabetinou věží patří k londýnským dominantám.

Článek

Církevní i vládní stavby stály na místě dnešního Westminsterského paláce už od středověku. První rezidence zde vyrostla v polovině 11. století a monarchům sloužila do roku 1512. V 19. století skoro celá budova shořela, a tak v roce 1936 vypsala někdejší královská komise soutěž na stavbu nové. O její podobu se postarali architekti Charles Barry a Augustus Pugin.

Nejpopulárnější destinací je podle cestovatelů Londýn

Cestování

Zatímco se však o Westminsterském paláci píše zejména v souvislosti s politikou, památce samotné se tolik pozornosti nedostává. Vloni musely být vyklizeny prostory Dolní sněmovny, protože do nich začalo protékat střechou. Ta totiž za 160 let neprošla jedinou rozsáhlou renovací, vlhkost při tom může ublížit zejména samotným interiérům paláce, píše BBC. Nejde ovšem o jediný problém, s nímž se londýnská dominanta potýká.

Hlodavci i špatná kanalizace

V roce 2012 nechaly Dolní komora i Sněmovna lordů vypracovat studii ohledně stavu památky. Zjistilo se, že má zastaralý kanalizační systém, jenž byl vybudován v roce 1888, některé místnosti nejsou bezbariérově přístupné a chodbami se prohání i četná populace hlodavců.

Vápenec použitý při výstavbě byl sice levný a ideální pro snadnou práci, jenže se začal velmi rychle rozkládat už během 19. století. Fasády byly částečně zrenovované v 80. letech minulého století.

V roce 2017 pak začaly alespoň opravy Elizabetiny věže, v níž je umístěn zvon Big Ben. Jde o skutečně masivní rekonstrukci, lešení zakrylo prakticky celou věž, včetně horní části s hodinami, což frustrovalo mnohé turisty, kteří doufali, že jeden ze známých londýnských výjevů spatří. Práce by měly skončit v příštím roce.

Práce na věži se nicméně netýkají celého paláce. Jeho renovace by měla začít někdy během aktuálního desetiletí a mohla by vyjít až na 6,3 miliardy liber, což je skoro 184 miliard korun.

Uvnitř kouzelného velšského parku si v noci nevidíte ani na špičku bot

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám