Hlavní obsah

Jedna z nejkrásnějších portugalských pláží láká na útesy ve tvaru srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalské Algarve je milovníkům písečných pláží dobře známé. Většina z nich láká vyjma koupání také na dechberoucí výhledy a je to i případ Praia da Marinha, která bývá díky pestrobarevným útesům specifických tvarů označována jako jedna z nejkrásnějších pláží světa. Znáte zátoku se skálou ve tvaru písmene M, která při pohledu shora vytváří rámeček ve tvaru srdce?

Foto: Profimedia.cz

Praia da Marinha láká na ikonické výhledy i jemný písek.

Článek

Pokud si půvabné místo, jehož obdivováním i objevováním můžete strávit celý den, chcete užít co nejvíce v klidu, vydejte se k němu mimo prázdninové měsíce. Ani v hlavní sezoně ale na „Pláži námořníků“ nebývá hlava na hlavě a místo se prý vždycky najde.

Ač je totiž pláž doporučována ve všech průvodcích, na to, abyste se k ní dostali, potřebujete auto. Z města Lagoa umístěného severně ve vnitrozemí sice jezdí autobus, ale jen dvakrát denně. Většina turistů se navíc na Algarve koncentruje přímo u moře.

Foto: Profimedia.cz

Pláž je rozlehlá a členitá.

Nejbližším městečkem je půvabné přímořské Carvoeiro, vzdálené bezmála čtvrthodinu jízdy autem, v jehož okolí se nachází hned několik dalších oblíbených pláží. Jen o pár minut jízdy déle trvá cesta z východně umístěného přímořského Armação de Pêra.

Skutečná love story, tragičtější než Romeo a Julie

Cestování

Pro plážové povaleče i aktivní turisty

Po příjezdu nespěchejte hned přímo na pláž, při pohledu shora je v okolí řada nádherných panoramat. Vydáte-li se doprava, uvidíte útes ve tvaru písmene M. Když na něj v šikovném úhlu za pomoci přilehlého útesu zaměříte fotoaparát, objeví se rámeček ve tvaru srdce. Nechcete-li ztrácet čas hledáním nejlepších úhlů, nevadí, můžete na fotografii zakomponovat rodinné příslušníky, kreativitě se meze nekladou.

Foto: Profimedia.cz

Rámeček ve tvaru srdce je vděčným cílem turistů.

Kdo je spíše příznivcem krásných výhledů a turistiky než koupání, může se pěšinkou podél útesu vydat na západ na pláž Vale de Centeanes poblíž Carvoeira. Stezka sedmi visutých údolí je jednou z nejoblíbenějších turistických tras celého Algarve a příznivci panoramat na ní zaručeně nebudou zklamáni. Nezapomeňte ale na dostatečné zásoby vody a kvalitní obuv. Snadnější trasa vede několik kilometrů na východ až k pláži Nossa Senhora da Rocha.

Byla by ale rozhodně škoda nesejít po dlouhých schodech až na krásnou Pláž námořníků. U jejich paty přitom čeká menší část zátoky s občerstvením, ta větší je schovaná za skálou, kterou je třeba obejít. A není-li zrovna odliv, doporučujeme hodně spěchat, aby vás nezmáčela vlna. Ve chvíli, kdy příliv kulminuje, je nutné plavat či šplhat po kamenech.

Praia da Marinha byla průvodcem Michelin oceněna jako jedna z deseti nejkrásnějších pláží Evropy a dostala se i do první světové stovky. Portugalské ministerstvo životního prostředí jí udělilo titul „Zlaté pláže“ za kvalitu vody, televizní stanice CNN ji několikrát vybrala mezi nejkrásnější pláže světa a byla zviditelněna i cestovatelským portálem TripAdvisor.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z nejkrásnějších portugalských pláží láká místní i turisty.

Foto: Profimedia.cz

Skýtá skrytá zákoutí vhodná k prozkoumávání.

Pláž je díky okolním útesům většinově chráněna před větrem a voda na ní bývá obvykle klidná, je tak ideální i pro děti. Ty menší ale budou během klesání a stoupání po schodech pravděpodobně potřebovat pomoc rodičů. Pohled na kamenný oblouk ve tvaru M, jemuž se říká i katedrála, má při pohledu zespodu zase jiné kouzlo. Prozkoumávat lze i všemožné kamenné útvary v okolí.

Díky okolním skalám je Praia da Marinha ideální pro příznivce šnorchlování, kteří ve vodě budou mít co pozorovat. Jemný zlatý písek zase nahrává pohodlnému lenošení, stavění hradů i procházkám po jedné z nejkrásnějších pláží nejen v Evropě.

Anketa

Už jste navštívili Praia da Marinha?
Ano, je skutečně překrásná.
27,8 %
Ano, ale jiné portugalské pláže mě oslovily víc.
4,6 %
Ne, ale mám to v plánu.
56,2 %
Ne a neláká mě to. Mám jiné oblíbené plážové destinace.
11,4 %
Celkem hlasovalo 724 čtenářů.

FOTO: Na skok na Portugalské riviéře

Cestování

Nejlepší pláž světa leží v prosluněném Portugalsku

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám