Hlavní obsah

Jeden z apoštolů pražského orloje ukrýval vzkaz z minulosti. Při rekonstrukci jej našli

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od ledna letošního roku byl pražský orloj na Staroměstské radnici mimo provoz kvůli rozsáhlé rekonstrukci. Po částech byl poslán do restaurátorských ateliérů a po odborném zkoumání bylo zjištěno, že jedna ze soch apoštolů má jinou váhu než ostatní. Rentgenové snímky odhalily, že sv. Tomáš ukrývá pouzdro se vzkazem z minulosti.

Během rekonstrukce orloje byly nalezeny zajímavé artefakty. Vzkaz z minulosti skrýval jeden z apoštolůVideo: Novinky

 
Článek

Dostat se do sochy nebylo vůbec jednoduché, víko bylo pečlivě zapečetěno. Nakonec se to podařilo a pouzdro bylo úspěšně vyjmuto. Obsahovalo osmnáct stran textu ze čtyřicátých let minulého století od sochaře Vojtěcha Suchardy, autora dřevěných plastik apoštolů a dalších figur, které byly po II. světové válce umístěny na orloji. Kromě něho pouzdro obsahovalo i noviny z června roku 1948.

„Text obsahoval názory akademického sochaře Suchardy, jak udělat orloj jinak, než ho vidíte dnes. To se nelíbilo tehdejší památkové péči a jednomu profesorovi, který to zatrhl. Takže se nic takového nekonalo, sochy se pouze zrestaurovaly a byli obnoveni apoštolové, kteří shořeli při požáru 8. května 1945. Byly poškozeny nejen ty venkovní sochy, ale i ty vnitřní, tedy apoštolové,“ vysvětlil Novinkám restaurátor soch Jiří Matějíček s tím, že Sucharda byl v poválečném období pověřen vytvořením nových dřevěných plastik apoštolů a figur na orloji.

Foto: archiv Magistrátu hl. m. Prahy

Kovové pouzdro se vzkazem bylo vyjmuto odborníky s největší opatrností.

Dokumenty jsou nyní v péči Magistrátu hlavního města Prahy s tím, že vedení teprve rozhodne, co se do pouzdra následně vloží pro další generace.

Tajná místa

Není to však jediná zajímavost, která byla při opravách věže Staroměstské radnice odhalena. Restaurátoři nalezli také zazděná kamenná zvířata a další prvky. Nálezy se ukrývaly v rozích pod kalendáriem za ležícími polopostavami a dostat se k nim nebylo vůbec jednoduché. Po opatrném rozebrání zdiva tu byla objevena například část sloupku s hlavicí, na níž sedí pes. Dále tam byl nalezen dravec se svěšenou hlavou a stojící sova. V tuto chvíli není jisté, z jakého období plastiky pocházejí.

Foto: archiv Magistrátu hl. m. Prahy

Kromě vzkazu byly díky rekonstrukci objeveny i nové sochy v zazděných prostorách.

Je však možné, že byly vytvořeny už na počátku 15. století. Napovídalo by tomu navíc i jejich nelichotivé umístění za výzdobou z konce 15. století, která je překrývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám