Hlavní obsah

Jarní Flora zve na olomouckém výstavišti do Galaxie květin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vesmír a tisíce květin v jedinečných floristických aranžmá. Tyto dva světy v sobě spojila hlavní expozice letošní čtyřdenní jarní výstavy Flora, která byla ve čtvrtek zahájena na stejnojmenném výstavišti v Olomouci. Akce je po desetiletí největším tuzemským svátkem květin. Na své si přijdou na výstavišti i zahrádkáři či milovníci bonsají.

Jarní výstava Flora na olomouckém výstavištiVideo: Miloslav Hradil, Novinky

 
Článek

Autorem hlavní expozice v největším výstavním pavilonu A je uznávaný šestatřicetiletý florista Jan Milt, který má řadu zkušeností ze zahraničí. „Jde o naplnění jednoho z našich cílů. Navázat spolupráci s mladými a současně kvalitními tvůrci,“ sdělila Novinkám ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková.

„Pokusil jsem se o spojení dvou nesourodých oborů. Vesmíru se věnuji jako koníčku, floristice jako živobytí,“ svěřil se Milt. Dominantní v expozici nazvané Galaxie květin je symbol elipsy evokující oběžnou dráhu. Jedna z elips navíc představuje kosmickou loď.

„Vesmír a květiny. Hry se zrcadly, světlem a tmou. Elipsy. A také průhledy pavilonem či kontrast techniky a přírody. To jsou základní kameny letošní hlavní expozice,“ konstatoval florista.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Jarní Flora je po desetiletí největším tuzemským svátkem květin.

Součástí Galaxie květin je i kavárna s nabídkou tematických drinků a velké množství míst k posezení a odpočinku. „Cílem je, aby lidé v expozici pohodlně strávili delší čas a užili si její krásu,“ dodal Milt.

Nechybí prezentace škol

V přístavbách pavilonu A mají prostor k prezentaci tuzemské firmy, jež se na internetu i v kamenných prodejnách zabývají obchodem s květinami. K vidění je zde také soutěžní prezentace středních škol, Mendelovy univerzity v Brně a také expozice Českého zahrádkářského svazu, jejíž součástí je i pěstitelská poradna.

Výstavu Bonsaje – umění z jiného světa mohou spatřit návštěvníci v pavilonu E. Obsahuje tři japonské zahrady různých velikostí sestavené z kamenů, doplněné jezírkem a osazené bonsajemi. Výstavní plochu pak doplňují převážně listnaté bonsaje. „Mnohé byly oceněny na evropských výstavách,“ uvedl autor výstavy Josef Valuch.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Jarní Flora láká tradičně na množství návštěvníků.

Sám má unikátní sbírku bonsají ve Starém Městě nedaleko Uherského Hradiště v Bonsaimuseu Isabelia. „Bonsaje, jež se mu podařilo shromáždit, se řadí mezi nejlepší, které jsou v Evropě k vidění,“ poznamenala Fuglíčková.

Jedním z nejzajímavějších exponátů je nyní na olomouckém výstavišti například tis starý více než 500 let. Součástí výstavy je i doprovodný program s bonsajovým poradenstvím. „Na sobotní dopoledne navíc plánujeme komentovanou prohlídku naší výstavy,“ doplnil Valuch.

Na působivou kombinaci abstraktních obrazů a květinových aranžmá se návštěvníci mohou těšit v Oranžerii ve Smetanových sadech. V pavilonu G lze zase získat inspiraci. Prezentovány jsou tu vedle agroturistiky i turistické cíle v Jeseníkách a na střední Moravě.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Součástí jarní Flory jsou na olomouckém výstavišti tradičně i zahradnické trhy.

Jarní Floru tradičně doprovázejí na olomouckém výstavišti jarní zahradnické trhy. Letos na ně dorazilo více než 300 prodejců zahradnického materiálu, mimo jiné sazenic, stromků, osiva či květin, ale i nářadí, skleníků či zahradní mechanizace.

Pro návštěvníky jarní Flory jsou otevřené také sbírkové skleníky ve Smetanových sadech. Vstup do nich je zdarma. Výstaviště je každý den otevřené od 9:00 do 18:00, v neděli od 9:00 do 17:00.

FOTO: Louky obsypané květinami. Kalifornie je po dobré zimě posetá duhovými lány

Cestování

Reklama

Související témata:
Zahradnické trhy

Výběr článků

Načítám