Hlavní obsah

Japonské město zablokuje výhled na horu Fudži. Chce potrestat nevychované turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské městečko Fudžikawagučiko se rozhodlo k razantnímu kroku. Nechá nainstalovat 2,5 metru vysokou a 20 metrů dlouhou síť, která zablokuje výhled na horu Fudži v místě, kde se srocují davy turistů. Úřady chtějí odradit návštěvníky, kteří za sebou zanechávají nepořádek nebo ignorují dopravní nařízení.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Podzimní pohled na horu Fudži od jezera Kawagučiko

Článek

Barikáda má vyrůst za obchodem řetězce Lawson. Úřady oznámily, že instalace sítě započne v týdnu. „Je nešťastné, že tohle musíme udělat jen proto, že někteří turisté nerespektují pravidla,“ uvedli zástupci města s typicky japonskou zdvořilostí.

Úřady si stěžují, že turisté za sebou na místě s výhledem zanechávají nepořádek a navzdory varováním ignorují dopravní nařízení. Instalace sítě má předejít budoucím problémům a má znovu nastolit v oblasti pořádek, informuje server Independent.

Úřady už počátkem března informovaly, že schválily zavedení limitu na počet návštěvníků, kteří se mohou na horu Fudži v jeden moment vydat. V rámci opatření bude zaveden i vstupní poplatek ve výši dvou tisíc jenů, což je zhruba 300 korun.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pohled na horu Fudži z městečka Fudžikawagučiko

„Díky důrazným bezpečnostním opatřením zajistíme, že bude hora Fudži, klenot tohoto světa, zachována i pro budoucí generace,“ uvedl k opatření guvernér prefektury Jamanaši Koutar Nagasaki.

Měli ji i v Rakousku

Podobná bariéra v minulém roce na krátký čas vyrostla také v alpské vesnici Hallstatt, která patří k nejfotografovanějším v Rakousku.

Na místě, kde si turisté nejčastěji pořizují selfie, postavila obec vysokou dřevěnou stěnu, která zahradila výhledy na centrum. Po kritice však radnice barikádu opět odstranila.

Antiselfie bariéra v malebném Hallstattu vydržela jen chvíli

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám