Hlavní obsah

Japonské aerolinky se vyhýbají Rusku. Do Evropy létají přes Aljašku a Grónsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesty z Japonska do Evropy jsou od začátku března poněkud komplikovanější. Japonské aerolinky se totiž vyhýbají ruskému vzdušnému prostoru, a tak volí polární trasu přes Aljašku, Grónsko a Island. Nejenže je o několik hodin delší, cestující ale kvůli překročení mezinárodní datové hranice také „ztrácejí“ jeden den.

Foto: Profimedia.cz

Polární trasu začaly prozatím využívat jen Japan Airlines (ilustrační foto).

Článek

Polární trasa byla v minulosti zcela běžná, uvádí server Independent. Letadla si při ní dělala přestávku v aljašském Anchorage, kde tankovala. Vlivem aktuální situace na Ukrajině některé aerolinky buď do ruského vzdušného prostoru nemohou, nebo se mu cíleně vyhýbají. Je to případ společnosti Japan Airlines.

Cesta z Tokia do Londýna nyní trvá přes 15 hodin místo 11. Mezi Japonskem a Aljašskou navíc cestující překročí mezinárodní datovou hranici, kvůli které „ztratí” či „získají” jeden den.

Server Independent upozorňuje, že na polární trase se spálí mnohem více paliva a zvyšuje se opotřebení motorů. Zvýšené náklady však aerolinkám kompenzuje fakt, že nemusejí platit za využívání ruského vzdušného prostoru.

Také ruské aerolinky se musely začátkem března uchýlit k užívání alternativních tras. Jak jim však postupně země uzavřely své vzdušné prostory, tak některé linky, například do Karibiku, zcela zrušily.

Do Karibiku přes Grónsko? Ruským aerolinkám se komplikují cesty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám