Hlavní obsah

Japonci mají nejsilnější pasy. Češi se dělí o sedmé místo s Američany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský pas je nejsilnější na světě. Jeho držitelům umožňuje vycestovat do 193 destinací bez nutnosti zařizovat si předem vízum. O druhou příčku se dělí Singapurci s Jihokorejci, Čechům náleží sedmá pozice, kterou sdílejí mimo jiné s Američany, Belgičany nebo Nory. Naopak nejslabší pas je afghánský, na ten lze bezvízově vycestovat do pouhých 27 destinací.

Foto: Profimedia.cz

Japonský pas je nejsilnější na světě.

Článek

Pravidelný žebříček publikuje britská poradenská společnost Henley & Partners. Japonci se v něm už dlouho drží na špici a v závěsu za nimi Singapurci a Jihokorejci, kteří mohou na své pasy vycestovat do 192 zemí bez nutnosti zařizovat si vízum. O třetí příčku se dělí Němci a Španělé, kteří mají bezvízový přístup do 190 destinací.

Na čtvrté pozici jsou Finsko, Itálie a Lucembursko se 189 zeměmi, o pátou příčku se dělí Rakousko, Dánsko, Nizozemsko či Švédsko. Češi jsou na zmíněném sedmém místě společně s Belgičany, Novozélanďany, Nory, Američany a Švýcary. Občané těchto zemí mohou bezvízově vycestovat do 186 destinací.

Mezi státy s nejslabšími pasy figurují například Somálsko (35 destinací), Pákistán (32 destinací), Irák (29 destinací) a nejhůře je na tom Afghánistán (27 destinací).

Cestovní ruch je podle společnosti Henley & Partners na 75 procentech z doby před pandemií. V minulém roce se otevřela řada destinací, včetně těch asijských, které aplikovaly nejpřísnější pravidla. Na podzim to bylo Japonsko, koncem roku Hongkong a minulý týden zrušila cestovní restrikce také Čína, která byla prvním ohniskem nemoci covid-19. Občané celé řady států tak své pasy mohou po několika letech opět zúročit.

Nejsilnější cestovní pasy
1. Japonsko193 destinací
2. Singapur, Jižní Korea192 destinací
3. Německo, Španělsko190 destinací
4. Finsko, Itálie, Lucembursko189 destinací
5. Rakousko, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko188 destinací
6. Francie, Irsko, Portugalsko, Spojené království187 destinací
7. Belgie, Nový Zéland, Švýcarsko, Norsko, USA, Česká republika186 destinací
8. Austrálie, Kanada, Řecko, Malta185 destinací
9. Maďarsko, Polsko184 destinací
10. Litva, Slovensko 183 destinací
Zdroj: Henley & Partners Passport Index

Reklama

Výběr článků

Načítám