Hlavní obsah

Jako z jiné planety. Etiopská proláklina uchvátí barvami

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez přehánění ji lze nazvat jednou z nejvíce fascinujících oblastí na Zemi. Danakilská proláklina v Etiopii vypadá pro své zářivé barvy jako z jiné planety a mimo to v ní také panují pořádně vysoké teploty. I proto jí místní přezdívají brána do pekel.

Foto: Profimedia.cz

Úchvatná oblast vznikla srážkou tří tektonických desek.

Článek

Slunce tu pálí takovým způsobem, že se vzduch tetelí a klame zrak. Danakilská proláklina je sice na pohled fascinující, ale je také jedním z nejdrsnějších míst na zemi — řadí se mezi nejteplejší, nejsušší a nejníže položená.

Co se týče teplot, je podle BBC považována za nejvíc horké místo na planetě, pokud se vezme v potaz celoroční průměrná teplota, která je 34,4 stupně Celsia, spíše než extrémní výkyvy. Ročně tu spadne navíc jen zhruba 100 až 200 milimetrů srážek, což dělá z Danakilu velmi nehostinnou oblast.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli nehostinnému klimatu se Danakilské proláklině přezdívá brána do pekla.

Lidé z pekla

Lokalita, v níž se mísí hlavně svítivě zelená a žlutá barva, vznikla srážkou tří tektonických desek. Někde došlo k vytvoření malých lávových jezer, trhlin, gejzírů nebo horkých pramenů, což přispělo k ustálení přezdívky brána do pekla. Země tu doutná, kouří, z trhlin obzvlášť v noci prosvítí rudá láva.

Navzdory tomu, že se zdá být Danakilská proláklina naprosto neobyvatelnou oblastí, svůj domov tu našli Afarové, etnická skupina žijící na území Etiopie, Eritrey a Džibutska. Jejich těla se extrémním podmínkám přizpůsobila, a tak k životu potřebují mnohem méně vody i jídla než běžní lidé, kteří by bez pravidelného přísunu tekutin v této „mimozemské poušti“ příliš dlouho nepřežili.

Foto: Profimedia.cz

Proláklina je domovem kočovných Afarů.

Afarové jsou kočovníci a přesouvají se z místa na místo, samozřejmě i ke zdrojům vody, bez níž by ani oni nepřežili delší dobu. Do prolákliny se ale vracejí pro sůl, na kterou je Danakilská proláklina velmi bohatá. S „úlovkem” se pak vydávají na tržiště, kde se solí obchodují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám