Hlavní obsah

Jak to chrochtá v miniprasečí kavárně

Novinky, Taťána Marenčíková (Tokio)

Zvířecí kavárny jsou fenomén posledních let, který se pomalu dostává i do České republiky. Nikde na světě jich ale nenajdete takovou koncentraci jako v Japonsku. Zejména v Tokiu vám nejen horké nápoje naservírují ve společnosti psů, koček, sov, ale i ježků, veverek, hadů, vyder a v neposlední řadě i miniprasátek. Na tradiční japonský čaj jsme vyrazili právě mezi roztomilé čuníky „kapesní“ velikosti.

V kavárně s miniaturními čuníky nejsou v hlavní roli nápojeVideo: Marenčíková Taťána, Novinky

 
Článek

Extrémně slušní a spořádaní Japonci jsou v některých ohledech trochu jako děti. Milují hry, automaty na sběratelské postavičky, všechno, co barevně svítí a bliká, a samozřejmě i roztomilá zvířátka. Do první z tokijských kaváren s miniprasátky tak zdaleka nechodí jen zvědaví turisté. Zaplatit za čas strávený ve společnosti malých štětinatých sudokopytníků je pro těžce pracující Japonce naprosto přirozené.

Navštívit Mipig café tak vzhledem k velkému zájmu není jen tak. Svůj časový slot si musíte předem rezervovat přes internet nebo po telefonu. Vaše žádost bude následně zpracována a s trochou štěstí i potvrzena e-mailem. Teprve poté se můžete vydat do pobočky ve čtvrti Harajuku nebo Meguro.

Hledejte kopýtka

Kavárnu poznáte zdálky podle prasečích stop na výloze. Za dveřmi čekají hostesky, které zkontrolují číslo vaší rezervace a dají vám podepsat formulář, že se cítíte dobře, netrpíte infekčními onemocněními a v poslední době jste nepřišli do styku s žádnými prasaty. Pak si uložíte věci do skříňky, obujete papuče, umyjete ruce a čekáte, až vás zavedou k jednomu ze stolků.

Ať to zní jakkoli vtipně, můžete si objednat i VIP pokoj, který je samozřejmě dražší, ale o přidělená miniprasátka se nebudete muset s nikým dělit. Zvolili jsme standardní půlhodinový vstup, ač internetové stránky doporučují alespoň hodinu, a byli upozorněni, že vzhledem k velkému zájmu není možné si pobyt prodloužit. Ano, jedná se o častou žádost, a proto na to raději při plné časové vytíženosti obsluha upozorňuje předem.

Prodejná prasátka

Pravidla chování v prasečí kavárně jsou poměrně striktní. Usadíte se na zem k nízkému stolečku a čekáte, jestli k vám některé z miniprasátek přijde samo. Nepřijde. Jsou to tvorové velmi chytří a ví, že když budou vyčkávat, jedna z hostesek je k novým návštěvníkům naláká prostřednictvím pamlsků.

Pak se vám více než ochotně začnou sápat na klín nebo i na ramena, hlavně že za to něco dostanou. Aby se jim na lidi lépe šplhalo, každý příchozí dostane na klín deku. Po nakrmení prasátko občas dostane chuť setrvat a nechá se drbat. To je povoleno. Zvedat ho ale povoleno není. A byť byste chtěli jen velmi opatrně nasměrovat jeho rypáček směrem ke kameře, začne okamžitě kvičet jako o život. Prostě zná svá práva.

Prasátka mají být velmi společenská, ale přirozeně tíhnou spíš k lidem, které už znají nebo kteří mají kapsy nadité pochoutkami. A ač vypadají velmi hebká, opak je pravdou. Jejich štětiny jsou dost hrubé.

Delší drbání se prodraží

Půlhodina uteče opravdu rychle a při jejím uplynutí jsme decentně upozorněni, že je čas k odchodu. Na rozloučenou alespoň ochutnávám výbornou senču, která je jednou z podmínek vstupu a jež stála celou dobu netknutá na stolku. Za pobyt mezi prasátky platíte totiž poplatek sám o sobě a k tomu si každý návštěvník musí objednat minimálně jeden nápoj. Půlhodina a dva čaje nás v přepočtu vyjdou na zhruba 450 korun.

Nejdelší možný vstup je na čtyři hodiny a ve VIP pokoji stojí bezmála tisíc korun na osobu. K tomu bude samozřejmě nutné připočíst nějaké ty nápoje, případně pochutiny. Prostě jiný kraj, jiný mrav. Tokio ale nabízí tolik lákadel, že půlhodinka mezi štětinatými otesánky bohatě postačí.

Tipy na cestu do Tokia
Ideální dobou k návštěvě Japonska jsou jaro a podzim, ale zasněžené pagody mají též své kouzlo.
V Japonsku se platí jeny. 1000 JPY je asi 205 českých korun.
Z Prahy do Tokia se nejlevněji dostanete s kombinací leteckých společností KLM a Air France od 14 tisíc korun za zpáteční letenku. Létá se s mezipřistáním v Paříží nebo Amsterdamu a ve vzduchu strávíte v jednom směru asi 13 či 14 hodin. Z centra Tokia jede přímý spoj metra až na letiště.
Japonci si velmi potrpí na čistotu a hygienu, do země tak nejsou pro krátkodobý pobyt potřeba žádná speciální očkování. Pokud jedete na delší dobu a chcete se pohybovat ve venkovských oblastech, je vhodné zvážit očkování proti japonské encefalitidě. Preventivně je možné aplikovat repelent s účinnou látkou DEET.

Reklama

Výběr článků

Načítám