Hlavní obsah

Brdy budou mít další atrakci. Nocleh na romantickém zámečku Tři Trubky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strašice

Další turistický trumf vynese v Brdech státní společnost Vojenské lesy a statky. Její lovecký zámeček Tři Trubky začne koncem léta, po skončení rekonstrukce, nabízet noclehy. Trefou do černého byla už loňská proměna hospodářského zázemí zámku v Dům přírody Brd.

Rekonstrukce loveckého zámečku Tři Trubky v BrdechVideo: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

Komplexní oprava romantické památky odstartovala loni na jaře. „Objekt byl v havarijním stavu a v posledních letech nebyl využívaný,“ řekla Novinkám Martina Vyskočilová ze zmíněné organizace. „Zatím jsou částečně provedené hrubé a dokončovací stavební práce, hotovo by mělo být v červenci. Ubytování zde chceme začít nabízet na přelomu srpna a září,“ dodala.

V nabídce bude celkem jedenáct lůžek, tedy stejně jako v myslivně naproti zámku, která zajišťuje noclehy od loňska. Dvojlůžkový pokoj tam teď vyjde na dva tisíce za den, v plné sezoně to bude ještě o šest stovek víc. „Od srpna do konce roku se zde ubytovalo sto deset návštěvníků, oblíbené jsou především prodloužené víkendy,“ podotkla Vyskočilová.

Nečekaný zájem

V srpnu zpřístupněný Dům přírody Brd - ten představuje mimo jiné i historii zdejšího vojenského újezdu - navštívilo jen za první tři měsíce po otevření na šest tisíc zvědavců a zájem nepolevil ani přes zimu.

Foto: Archiv VLS ČR

Zámeček na prvorepublikové pohlednici

„Přesná čísla zatím nemáme, ale byly to další tisíce lidí,“ sdělil Jiří Hahner (ODS), starosta Strašic, které expozici provozují. Ta byla přístupná i v uplynulých měsících vždy od pátku do neděle a také každou středu. „Vůbec toho nelitujeme, nepředpokládali jsme, že by návštěvnost mohla být tak vysoká. Když vyšlo na víkend počasí, dorazily i stovky turistů. A mimo otvírací dny jezdily třeba školní exkurze,“ podotkl starosta.

Od dubna bude areál přístupný denně kromě pondělků. „Kromě toho budeme na opraveném zámečku zajišťovat prohlídky, ty však budou jen pro objednané skupiny. A jsme domluvení, že můžeme na Třech Trubkách pořádat také svatební obřady,“ upozornil Hahner.

Problém je parkování

Z okraje Strašic jsou to sem pěšky necelé tři kilometry, problémem je často nedostačující parkoviště pro pětadvacet aut na počátku trasy. „Jsme domluvení na přikoupení pozemků, kde by mohlo být dalších šedesát míst. Snad se to podaří letos zrealizovat,“ uzavřel starosta.

Foto: Archiv VLS ČR

Většinu války tady strávil polní maršál wehrmachtu Walther von Brauchitsch (na snímku)

Zámeček v historizujícím slohu si nechali postavit v letech 1888 až 1890 Colloredo-Mansfeldové. Pobýval zde třeba Tomáš Garrigue Masaryk nebo Edvard Beneš. A od roku 1942 až do konce války tady měl fešácké domácí vězení polní maršál wehrmachtu Walther von Brauchitsch, když upadl v nemilost u Hitlera po neúspěchu před Moskvou.

Ze zámečku v Brdech je turistický hit

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Penzion Myslivna Tři Trubky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám