Hlavní obsah

Nahlédněte do gigantické gotické katedrály, kterou začali stavět před 800 lety

Katedrála ve španělském městě Burgos má speciální místo v srdcích mnoha lidí z celého světa, konkrétně těch, kteří podnikli pouť do města Santiago de Compostela. Mnoho lidí totiž v Burgosu svou pouť začíná. A pro ty, kteří jdou celou trasu Camino Francés, což je jedna z 12 hlavních poutních tras, to je první obří gotická katedrála, kterou po své cestě potkají. Její stavba započala 20. července roku 1221.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Katedrála Panny Marie je dominantou města Burgos.

Článek

Město Burgos se nachází na severovýchodě autonomního společenství Kastilie a León. Je to mimo jiné právě jeho strategické umístění, které historicky pomáhalo bránit sever země před nájezdy Arabů z jihu a posléze lákalo poutníky a obchodníky všeho druhu.

Jsou dvě dominanty města, které si pamatuje snad každý, kdo kdy Burgos navštívil. Kopec Cerro del Castillo, jenž se tyčí nad městem, a již zmíněná katedrála Panny Marie, která se sice stavěla již od roku 1221, své brány otevřela v roce 1260, ale stavební práce byly dokončeny až v 16. století.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Katedrála Panny Marie gotický sloh vskutku neutají.

A co se ukrývá uvnitř? Pro místní je katedrála velmi významná už proto, že se v ní na čestném místě nachází hrobka kastilského rytíře a vojenského vůdce El Cida, který je ve Španělsku považován za národního hrdinu. V katedrále se nacházejí jeho ostatky společně s ostatky jeho manželky, Doñy Jimeny, od roku 1921, tedy přesně sto let.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Zvenčí katedrála měří 88 metrů. Značná výška budovy je však dobře patrná i uvnitř.

Katedrála Panny Marie se dostala na seznam světového dědictví UNESCO v roce 1984 jako jedna z prvních pamětihodností ve Španělsku vůbec. Jako jediná španělská katedrála je navíc zapsaná na seznam světového dědictví samostatně. Ty zbylé jsou zapsány společně s historickými centry měst či ve spojení s dalšími historickými budovami. Na více snímků z nitra katedrály se můžete podívat v galerii.

Počátkem roku však značně rozvířil stojaté vody města Burgos spor o trojici nových bronzových dveří, které měla katedrála ke svému výročí dostat. Na hlavních dveřích měl být vyobrazen Bůh, na dvojici vedlejších dveří pak Panna Marie a Ježíš jako malé dítě.

Vizualizace však vyvolala vlnu nevole, lidé si stěžovali na nevkusnost návrhu a on-line petice nasbírala počátkem roku přes 31 000 podpisů lidí, kteří nové bronzové dveře odmítali. O novinku se ale začalo zajímat také UNESCO. Když se tak zeptáte na bronzové dveře místních lidí nyní, dostane se vám obvykle jen odpovědí: „Kdo ví, co bude. Ale je také možné, že nic nebude...”

Sledujte autora na Instagramu a poslouchejte jeho cestovací podcast PAS A PUSU na Spotify nebo na Apple Podcasts. Aktuální vstupní požadavky do země sledujte na mzv.cz a více informací o destinaci naleznete na spain.info.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám