Hlavní obsah

Italská kuchyně se stala součástí světového kulturního dědictví UNESCO

Výbor UNESCO v úterý oficiálně uznal italskou kuchyni za nehmotné kulturní dědictví. Již dříve byly na seznam zapsány například sicilský ostrov Pantelleria díky své tradiční metodě pěstování vinné révy či Pizzaiuolo, neapolský způsob přípravy pizzy. Podle ANSA se Itálie stala první zemí, jejíž kuchyně byla uznána v pravém slova smyslu jako celek, ne jen jednotlivé recepty či kulinářské tradice.

Foto: Profimedia.cz

Pizza je jen špičkou ledovce italské kuchyně.

Článek

„Toto uznání je zdrojem hrdosti, ale také uvědoměním, že naše produkty, území i dodavatelské řetězce se dočkají dalšího zhodnocení,“ řekl podle stanice CNN italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida.

Zasedání mezivládního výboru pro ochranu nehmotného kulturního dědictví UNESCO v Dillí od úterka posuzuje zápis nových položek na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva. Cílem je zvýšit povědomí o rozmanitosti tradic jednotlivých zemí a zajistit jejich uchování do budoucna. Zasedání rozhoduje o desítkách návrhů registrovaných zemí. Dnes výbor UNESCO na seznam zapsal také amatérské hraní českého divadla, belgické loutkové divadlo a islandskou kulturu venkovních vyhřívaných bazénů.

Carbonara na stejné úrovni s Římem

Z výzkumu, který podle ANSA provedla římská univerzita Unitelma Sapienza, vyplývá, že rozhodnutí výboru UNESCO povede k nárůstu počtu turistů. Průzkum se opírá o zkušenosti s předchozími zapsanými italskými tradicemi. Pizzaiuolo přilákalo ohromný počet zájemců o kurzy výroby pizzy, zatímco ostrov Pantelleria zaznamenal zvýšenou návštěvnost – mimo sezonu turistický ruch dosáhl až 75 procent kapacity hlavní sezony.

Podobnou studii zahájila v roce 2023 římská univerzita LUISS. Ta ukazuje, že návštěvnost turistů kulturních památek, které nejsou zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO, klesla o 3,26 procenta. Naopak u těch zapsaných stoupla v období 2023 až 2024 o 7,39 procenta.

Díky zápisu italské kuchyně na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO budou místní kultovní pokrmy, včetně římských špaget carbonara a florentského steaku, na stejné úrovni jako historická centra Říma, Florencie či Benátek, píše ANSA.

Související témata:

Výběr článků

Načítám