Článek
„Toto uznání je zdrojem hrdosti, ale také uvědoměním, že naše produkty, území i dodavatelské řetězce se dočkají dalšího zhodnocení,“ řekl podle stanice CNN italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida.
Zasedání mezivládního výboru pro ochranu nehmotného kulturního dědictví UNESCO v Dillí od úterka posuzuje zápis nových položek na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva. Cílem je zvýšit povědomí o rozmanitosti tradic jednotlivých zemí a zajistit jejich uchování do budoucna. Zasedání rozhoduje o desítkách návrhů registrovaných zemí. Dnes výbor UNESCO na seznam zapsal také amatérské hraní českého divadla, belgické loutkové divadlo a islandskou kulturu venkovních vyhřívaných bazénů.
Carbonara na stejné úrovni s Římem
Z výzkumu, který podle ANSA provedla římská univerzita Unitelma Sapienza, vyplývá, že rozhodnutí výboru UNESCO povede k nárůstu počtu turistů. Průzkum se opírá o zkušenosti s předchozími zapsanými italskými tradicemi. Pizzaiuolo přilákalo ohromný počet zájemců o kurzy výroby pizzy, zatímco ostrov Pantelleria zaznamenal zvýšenou návštěvnost – mimo sezonu turistický ruch dosáhl až 75 procent kapacity hlavní sezony.
Podobnou studii zahájila v roce 2023 římská univerzita LUISS. Ta ukazuje, že návštěvnost turistů kulturních památek, které nejsou zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO, klesla o 3,26 procenta. Naopak u těch zapsaných stoupla v období 2023 až 2024 o 7,39 procenta.
Díky zápisu italské kuchyně na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO budou místní kultovní pokrmy, včetně římských špaget carbonara a florentského steaku, na stejné úrovni jako historická centra Říma, Florencie či Benátek, píše ANSA.

