Hlavní obsah

Hranice uzavřely pro návštěvníky věž staré radnice na Masarykově náměstí

Hranice na Přerovsku uzavřely kvůli havarijnímu stavu věž staré radnice na Masarykově náměstí, která slouží i jako vyhlídka. Město plánuje rekonstrukci věže, uvedl mluvčí radnice Petr Bakovský.

Foto: Profimedia.cz

Hranice řeší problém. Stav věže staré radnice není uspokojivý.

Článek

Podobné problémy město na centrálním náměstí řešilo před čtyřmi lety, a to kvůli zchátralé věžičce kostela Stětí sv. Jana Křtitele. Radnice tehdy uzavřela náměstí pro dopravu i bezprostřední okolí kostela, které bylo obehnáno páskou. Věžička byla sundána, podle ČTK opravena dosud není.

O uzavření staré radniční věže informovala radnice ve středu po kontrole odborníků. „Po zimě se dělají prohlídky, při kterých se zjistilo, že kvůli vodě a kvůli povětrnostním vlivům jsou dřevěné prvky, jako jsou krovy a ochoz, ve špatném stavu. Nebylo by to bezpečné pro pohyb návštěvníků, z tohoto důvodu se ochoz věže uzavřel,“ uvedl mluvčí města. V dobrém stavu nejsou kvůli povětrnostním vlivům ani krovy věže, takže bude nutná celková rekonstrukce.

Letošní sezona nevypadá dobře

Radniční budova po staletí sloužila jako sídlo samosprávy města Hranic. V roce 1998 se městský úřad přestěhoval do prostor hranického zámku a radniční budova začala nést název Stará radnice. V budově má zázemí městská knihovna, muzeum a jsou zde i výstavní sály. Na jejich provoz to nebude mít vliv, pro radniční, věž zpřístupněnou od roku 2009, je však letošní sezona nejistá. „Hledáme nějaké alternativní řešení pro turisty,“ doplnil mluvčí města.

Podobné problémy řešilo město na Masarykově náměstí i v polovině dubna 2019, kdy muselo centrální náměstí pro dopravu uzavřít na několik dní kvůli havarijnímu stavu menší věže kostela Stětí sv. Jana Křtitele stojícího na jižní straně náměstí. Hrozilo, že spadne. Omezení platilo i pro chodce.

Za pomoci dvou jeřábů byla poté zchátralá věžička sesazena. Dosud se na místo nevrátila. „Věžička zatím vrácena nebyla, nejde totiž jen o ni, ale souvisí to s plánovanou rekonstrukcí celé střechy. Jednak její krovy nejsou v nejlepším stavu, i když to není stav havarijní, a uvažuje se i o výměně krytiny,“ informoval mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Znojemská věž je klenotem země. Radní ji chtějí zapsat na seznam památek

Cestování

Farnost proto podle něj čeká na vyhotovení projektu rekonstrukce střechy a obdobně jako u všech investičních projektů řeší a hledá možnosti financování celé nákladné opravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám