Hlavní obsah

Hraběcí salón zámku Kunštát má obnovená rozměrná historická okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památkáři v pátek po osmi měsících opět veřejnosti zpřístupnili Hraběcí salón zámku v Kunštátě na Blanensku, který má obnovená okna. Projekt byl technicky náročný, restaurátoři okna museli z větší části znovu vyrobit. Práce stály zhruba 650 000 korun a zaplatilo je ministerstvo kultury, uvedl kastelán zámku Radim Štěpán.

Foto: Archiv zámku Kunštát

Zámek Kunštát

Článek

Hraběcí salón využívala především předposlední majitelka zámku, hraběnka Tekla Coudenhove-Horichsová, která zemřela v roce 1933. Jeho zajímavostí je nástropní velkoplošná malba Jáson v Áreově háji, inspirovaná antickou mytologií. Tou další jsou okna.

Každé ze tří oken má opět venkovní i vnitřní dřevěné okenice a mezi nimi dvě okenní křídla za sebou. Tato původní okna byla v 70. letech minulého století vyměněna za jednovrstvá.

„Poškodilo to celkový vzhled zámku. Okna jsou přitom poměrně velká. Jde vlastně o tři velké skleněné stěny," řekl Štěpán.

Využili snímky

V depozitáři se dochovaly snímky oken z počátku minulého století, části okenic, pantů a kovových součástí oken. Vše restaurátoři opravili a použili. Scházející části pak vytvořili přesně podle dokumentace. Hraběcí salón je první místností zámku Kunštát obnovenou do původní podoby.

Památkáři zpřístupnili zámek v Kunštátě veřejnosti v roce 2005. Do té doby v něm sídlil Moravský zemský archiv.

Ročně objekt navštíví 10 000 lidí. Letos jejich počet vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňska o 15 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám