Hlavní obsah

Horské areály v Jeseníkách bojují s oblevou a s nadějemi vyhlížejí víkendový mráz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké teploty a deštivé počasí posledních dní výrazně zasáhly i lyžařská střediska v Jeseníkách. Kvůli nedostatku sněhu některá musela omezit provoz, nebo i zavřít. Běžkaři mohou využít upravených stop jen v nejvyšších polohách. Ani tam však tratě nejsou v dobrém stavu. Sjízdné jsou jen s opatrností. Provozovatelé areálů, ale i samotní lyžaři s nadějí očekávají konec týdne, kdy má podle meteorologů začít znovu mrznout a sněžit.

Foto: Petr Marek, Novinky

Skiareál Paprsek v Jeseníkách

Článek

„V nižších partiích je všechen sníh už pryč. Zůstává prakticky jen na sjezdovkách lyžařských středisek. Některá z nich však už omezila provoz či zavřela. Běžkaři stále mohou využít upravené trasy v polohách okolo 1000 metrů. Není to ale ideální. Včera v oblasti Pradědu a Ovčárny napadlo asi deset centimetrů sněhu a do dnešního rána další dva až tři, to ve výškách nad 700 metrů, tak snad se to postupně bude lepšit,“ informoval Novinky Miroslav Roháček z Horské služby Jeseníky.

Na hřebenech tam podle něj nyní leží 15 až 20 centimetrů sněhu.

Lyžuje se například ve středisku Kraličák, které propojuje dvě údolí (Hynčice pod Sušinou a Stříbrnice). „Je velmi těžké udržet areál v provozu. Předpokládali jsme oblevu, a tak jsme nerozhrnovali sníh, který jsme si vyrobili na začátku prosince. Obětovali jsme lyžování před Vánoci a díky tomu teď můžeme fungovat,“ řekla Novinkám mluvčí areálu Vladimíra Mrázová s tím, že na sjezdovkách stále mají 20 až 50 cm sněhu. „Postupně ubývá, ale do neděle, kdy už by měly být teploty pod nulou, vydrží,“ dodala.

Česko čeká příští týden strmý propad teplot

Počasí

Na „pořádnou zimu“ netrpělivě čekají i na Paprsku, který je rájem běžkařů v Jeseníkách. „Bojujeme, jak se dá. Rolbaři dělají maximum, aby trasy zůstaly v solidním stavu, a zatím se to s ohledem na podmínky daří. Samozřejmě, někde jsou už fleky bez sněhu, díry. Je třeba opatrnost. V provozu máme i sjezdovku. Sníh sice odtává, ale máme čtyřicet děl, takže ho dokážeme, přijdou-li mrazy, rychle zase vyrobit,“ uvedl mluvčí střediska Štěpán Vrána.

Foto: Petr Marek, Novinky

Běžecké trasy jsou sjízdné s opatrností.

Ve Ski aréně Karlov už provoz museli omezit. „Sníh jde tady rychle dolů. Bílé pásy už jsou jen na sjezdovkách. Třeba červenou na Myšáku jsme ale zavřeli, už nebyla ve stavu, aby se na ní dalo lyžovat. Hlavní modrá, kterou zasněžujeme jako první, jede. Teploty mají naštěstí klesat. Zapojíme všechny technologie a bude to dobré,“ míní mluvčí areálu Boris Keka.

Foto: Petr Marek, Novinky

Středisko Ski aréna Karlov

Na Červenohorském sedle se ve čtvrtek už nejezdilo. „Sněhu máme pořád dost, ale hodně pršelo, bylo to rozmáčené, nasáté vodou. Nechtěli jsme sjezdovky zničit. Dnes už opět jedeme,“ řekl Novinkám provozovatel střediska Martin Dubský.

Vůbec se nelyžuje třeba v Přemyslově. „Nemělo by to žádný smysl. Sněhu zůstalo minimum. Jezdilo by se jen na úzkém pásu. Od neděle snad začneme znovu zasněžovat, a když skutečně bude mrznout, příští týden v úterý provoz obnovíme,“ uvedl šéf areálu Jaroslav Podzimek.

Lidí na sjezdovkách v Jeseníkách je v těchto dnech málo. Provozovatelé středisek z toho ale těžkou hlavu zatím nemají. „Tento týden je z pohledu návštěvnosti nejslabší v roce. I tak jsme ale první tři lednové dny měli nadstandardní návštěvu,“ podotkl Dubský. „Ve všední dny v tomto období moc lidí nebývá. Teď je to hlavně o kurzech. Počasí nám určitě z tohoto pohledu neublížilo,“ tvrdí také ředitel největšího areálu na Moravě Ski Kouty Petr Marek.

Potvrzuje to i mluvčí Ski arény Karlov. „Prší a tak lidi lyžování neláká. A v lednu jich nikdy moc nejezdí. Obecně platí, že tento měsíc využívají kurzy. Když už tu jsou, instruktoři děti a studenty na svahy vyženou. Vyhlížíme ale konec měsíce a další týdny. To už začnou i zimní prázdniny a bude tu zase narváno,“ míní Keka.

Horská služba otevřela v Jeseníkách dvě nové stanice

Domácí

Reklama

Související témata:
Horská služba Jeseníky

Výběr článků

Načítám