Hlavní obsah

Historik zachraňuje zámek na Ústecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdevastovaný zámeček v Krásném Lese na Ústecku nedaleko hranice s Německem se rozhodl zachránit historik a vysokoškolský pedagog Jan Kilián se svou manželkou. Zámek před pěti lety koupili a pracují na jeho obnově. Zámek má již zrekonstruovanou střechu, nedávno si ho poprvé mohla prohlédnout veřejnost.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zámek Krásný Les zatím zakrývá lešení.

Článek

„Kraj znám, protože jsem učil v Ústí nad Labem na fakultě, párkrát jsem kolem toho jel a bylo mi líto, v jakém je zámek stavu. Tak jsem zjišťoval, zda by tehdejší majitelé zámek neprodali, a oni prodali,“ řekl Právu Kilián.

Zámek byl podle něj v katastrofálním stavu, střecha byla propadlá, trámy visely dolů. Pak začalo postupné vyklízení, na kterém pracoval jen s manželkou. „Chceme, aby to tu jednou bylo přístupné veřejnosti, aby tu byly nějaké expozice, aby to tu žilo, aby tu byly nějaké akce,“ uvedl Kilián.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Spolumajitel zámku Jan Kilián před restaurovaným erbem

Pak majitelé začali pracovat na opravě střechy, ta je již téměř hotová, chybí jen část krytiny. Hotové je i statické zabezpečení zámku. Krom vlastních zdrojů využívají manželé na opravy i různé dotace, pomohla také obec.

Příčovy se pyšní největším větrným mlýnem v Evropě

Tipy na výlety

„Krom dodělání střechy bychom rádi přes zimu ošetřili trámy napadené houbou. Příští rok pak chceme opravit propadlou klenbu v jedné z místností,“ vypočítal Kilián nejbližší plány. Pak by měla na řadu přijít okna. „Celou dobu říkám, že to budeme opravovat dvacet let, jedeme pátý rok, tak patnáct let nás ještě čeká, když budu optimista, tak dvanáct,“ doplnil.

Nahlédli do několika místností

V minulosti majitelé zámku již pořádali přednášky i procházky parkem a rozhodli se začít pořádat větší pravidelné akce. „Původně jsme chtěli až příští léto, ale rozhodli jsme se první zámecké slavnosti uspořádat již nyní, budou mít určitě tradici,“ řekl Kilián.

Akce byla hlavně pro obyvatele nejbližších obcí, má sloužit k oživení mikroregionu. Lidé mohli nahlédnout do několika místností, kde byly vystavené fotografie, odhalen byl zrestaurovaný barokní erb, pro děti byla připravena i dobrodružná stezka. V příštím roce nemají chybět šermířské souboje.

Původně na místě zámku stála od středověku gotická rychta, na konci 16. století z ní pak vznikl poplužní dvůr nebo tvrz či menší zámeček, podle Kiliána se to nedá s určitostí říct. Majiteli byly hlavně saské rody. V 18. století získali zámek Vratislavové z Mitrovic, zámek pak byl barokně upraven. Poslední urození majitelé zámek v roce 1931 prodali městu Ústí nad Labem.

Za druhé světové války sloužil zámek nejprve jako tábor pro francouzské zajatce a posléze jako pracovní tábor pro židovské obyvatelstvo z Ústí nad Labem. Po roce 1945 sloužil zemědělským účelům a postupně chátral.

Nejstarší viniční sklepy v Praze najdete pod slavnou letenskou restaurací

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám