Hlavní obsah

Historická štola Johannes táhla, objevili ji i Němci

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prohlídky historické štoly Johannes ze 16. století na Zlatém Kopci nedaleko Božího Daru v Krušných horách byl v letošní sezoně rekordní zájem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přestože byla sezona kvůli ochranným opatřením proti šíření nového koronaviru zkrácena o několik týdnů, přišlo na prohlídky 2366 návštěvníků. To je o čtrnáct lidí více než loni, kdy byla štola veřejnosti otevřena po celou návštěvnickou sezonu, od dubna do konce září.

„Zájem návštěvníků byl enormní. Nejvytíženější byly prázdninové měsíce,“ uvedla Blanka Nováková, jednatelka společnosti Služby Boží Dar, které o štolu pečují a provozují ji. O prázdninách podle ní nebylo možné získat ani jedno volné místo v početně limitovaných prohlídkových skupinách.

Národní geopark zve do pravěku

Tipy na výlety

„Lidé využívali předrezervace online, což nám samozřejmě práci usnadnilo,“ pokračovala ředitelka, která připomněla, že průvodci museli kvůli obrovskému zájmu každý den trávit několik hodin v podzemí při teplotách kolem sedmi stupňů.

Rekordní návštěvnost v Krušných horách byla zásluhou především tuzemských turistů. „Štolu však objevili také němečtí návštěvníci, zejména ze sousedního Saska, které má rovněž mnoho UNESCO památek v rámci Hornické krajiny Krušnohoří/Erzgebirge,“ uvedl Marek Smitka z božídarského Infocentra.

V zimě se zavře

Letošní návštěvnická sezona štoly Johannes skončila s příchodem října. „Štola se po nezbytných revizních pracích, jako jsou kontroly žebříků, opravy výdřev a výztuží a dalších součástí, uzavře na celou zimní sezonu,“ potvrdil Smitka s tím, že štola je významnou přírodní lokalitou, tedy zimovištěm netopýrů.

„Turisté a cyklisté si ovšem celoročně mohou prohlédnout exteriérová hornická díla na Kaffenbergu u Zlatého Kopce, jako jsou haldy nebo vodní díla na Stříbrné stezce,“ dodal Smitka. Pro návštěvníky se štola Johannes znovu otevře v dubnu příštího roku.

Restaurátoři zachraňují kontroverzní bulharské UFO

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám