Hlavní obsah

Havaj chce odstranit ikonickou atrakci. Turisté na ni chodí i přes zákaz vstupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok z havajského ostrova Oahu zřejmě zmizí jedna z jeho nejikoničtějších atrakcí. Úřady se chtějí nadobro zbavit stezky Haiku Stairs, jíž se přezdívá schodiště do nebe, kvůli vzrůstajícímu počtu lidí, kteří se zde zranili. Turisté mají přitom na chodníček vedoucím po hřebeni hory zakázaný vstup už od roku 1987.

Foto: Profimedia.cz

Stezka Haiku Stairs nabízí údajně nejkrásnější výhledy na havajský ostrov Oahu.

Článek

Ačkoli je stezka už více než 30 let zapovězena pro veřejnost, mnoho dobrodruhů to stejně neodradilo od návštěvy. Trasa, která vede po hřebeni 853metrové hory a čítá celkem 3922 schodů, totiž proslula oslnivými výhledy – údajně těmi vůbec nejkrásnějšími na Havaji. Úřadům už však došla trpělivost, píše server CNN.

Na stezce v posledních letech přibývá lidí, kteří přišli k úhoně. Zatím naposledy v dubnu se musel vrtulník vypravit pro 24letého turistu se zraněným kolenem. „Kvůli zcela nekontrolovatelným případům ilegálního vniknutí je stezka Haiku Stairs značnou přítěží a závazkem pro město, navíc ovlivňuje kvalitu života nedalekých obyvatel,“ uvedla členka rady města Honolulu Esther Kia’ainová, která odstranění schodiště navrhla.

Na pokuty nehledí

Osmého září rada anonymně odhlasovala, že známou atrakci, kterou ve 40. letech minulého století vybudovalo americké námořnictvo, odstraní. „Město už utratilo takřka milion dolarů (21,4 milionu) z peněz daňových poplatníků, aby nechalo schody upravit, a další stovky tisíců dolarů dalo na bezpečnostní opatření,“ sdělil místnímu listu Hawaii News Now člen rady Brandon Elefante.

Návrh byl po schválení radou zaslán starostovi Honolulu Ricku Blangiardimu, který má na vyjádření 60 dní. Očekává se však, že odstranění schodů odklepne. „V základu je nepřípustné, abychom měli takto frekventovanou atrakci, na niž turisté chodí přes rezidenční čtvrť, která ovšem nemá náležitou infrastrukturu či parkoviště,“ okomentoval záležitost starosta.

Elefante doplnil, že majitel a správce pozemku, kterým je organizace Honolulu Board of Water Supply, jasně vyjádřil, že vstup na stezku není povolený a do budoucna na tom nehodlá nic měnit. Jakmile se proto opatření formálně odsouhlasí, musí kancelář starosty představit podrobný časový plán na odstranění schodů.

Aktuálně za porušení zákazu vstupu hrozí turistům pokuta v maximální výši tisíc dolarů (21 tisíc korun). Vzhledem k úžasným výhledům, kdy se pod hřebenem hory trhají mraky, to však patrně mnoha turistům za riziko i finanční postih stojí.

Turisté na Havaji zfalšovali očkovací pasy. Hrozí jim vězení

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám