Hlavní obsah

Harry Potter slaví. Vydejte se v Británii po jeho stopách

Novinky, Linda Nguyenová, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí uplynulo přesně 20 let, co vyšla první kniha o Harrym Potterovi. Fenomén, který stvořila britská spisovatelka J. K. Rowlingová, žije svým vlastním životem i dnes a příznivci čarodějnického učně mají nespočet možností, jak se fyzicky vydat po jeho stopách. Mohou se třeba vypravit do studií Warner Bros, kde najdou kulisy Příčné ulice či bradavické Velké síně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nástupiště 9 a 3/4 na londýnském nádražíVideo: Reuters

 
Článek

Filmové kulisy jsou pro fanoušky Harryho Pottera pravděpodobně tím největším lákadlem. Na prohlídce studia Warner Bros, které se nachází na předměstí Londýna ve Watfordu, mohou shlédnout interaktivní výstavu s kostýmy či rekvizitami použitými ve filmu. K zahození není ani možnost „proletět“ se na koštěti před zeleným plátnem nebo ochutnat něco z tradičních kouzelnických pokrmů a nápojů, například máslový ležák.

K oslavě letošního 20. výročí se budou konat i další speciální výstavy, třeba rozšířená expozice kostýmů, kde návštěvníci uvidí prvotní návrhy a skeče až po finální produkt. Lístek na prohlídku filmových studií vyjde dospělého na 39 liber, tedy na zhruba 1160 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ve studiích uvidí návštěvníci kulisy Příčné ulice, ale i dalších známých míst z Harryho Pottera.

Ikonickým místem pro potteroholiky je londýnské nádraží King’s Cross a nástupiště 9 a 3/4, kde se v těchto dnech fanoušci z celého světa nechávají fotit. Plastika vozíku se zavazadly zasazená napůl do cihlové zdi na stanici představuje průchod, kterým se kouzelníci z Harryho Pottera dostávali na tajné nástupiště, odkud jezdíval spěšný vlak do Bradavic.

Po slavném viaduktu jezdí pára

Kromě ateliérů se spousta scén v Harrym Potterovi natáčela na reálně existujících místech. Jedním z nejznámějších je například Oxford a jeho Christ Church College, jedna z největších univerzitních kolejí v městečku. Návštěvníci zde poznají Velkou síň nebo točivé schodiště.

Dalším místem, které zachycuje školu čar a kouzel v Bradavicích, je například Durhamská katedrála ve stejnojmenném městě, kde se natáčela scéna z prvního dílu série. Harry v ní na zasněženém školním nádvoří vypouštěl svou sovu Hedviku.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála ve městě Durham posloužila jako jedna z lokalit pro natáčení.

Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, zda existuje ona čarovná krajina, nad kterou létali Harry a Ronem ve Fordu Anglia, pak vězte že ano. Pro jednu ze scén posloužilo jako lokace okolí elegantního Glenfinnanského viaduktu na severu Skotska.

A když už je řeč o železnici, společnost West Coast Railways od května do října nabízí možnost projet se parní lokomotivou Jacobite Steam Train. Ta je ve stylu bradavického expresu. Jízda začíná nedaleko nejvyšší hory Spojeného království Ben Nevis a kopíruje trasu jako ve filmu. Mimo jiné tedy i přes zmíněný viadukt. Cena zpáteční jízdenky je pro dospělého 35 liber, tedy něco málo přes 1000 korun.

Foto: Profimedia.cz

Jako spěšný vlak do Bradavic. I dnes se mohou po viaduktu zájemci svézt.

Skalní fanoušek ságy jistě neopomene navštívit místo, kde celý fenomén Harryho Pottera započal. Je jím kavárna The Elephant House v Edinburghu, kde Rowlingová o světě čar a kouzel psávala. Zrodila se zde i žena, jež se stala první miliardářkou mezi literárními autory. Přes krušné začátky a osobní útrapy, je dnes Rowlingová, která kdysi přežívala na sociálních dávkách, bohatší než britská královna.[celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

V edinburghské kavárně se celý fenomém zrodil. Na to jsou majitelé pyšní, proto to hned před vchodem uvádějí na ceduli.

U příležitosti 20. výročí vydání první knihy bude londýnská Britská knihovna hostit výstavu Harryho Pottera o historii magie, kterou můžete navštívit od 20. října 2017 do 28. února 2018. Budou zde k vidění i doposud nezveřejněné materiály od samotné autorky a nakladatelství Bloomsbury, i další vzácné knihy z kolekce knihovny. Lístky pro dospělé vyjdou na 16 liber, tedy kolem 480 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám