Hlavní obsah

Goulimime, město na samém prahu Sahary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Saharu lze jet například přes marocká města Zagora a al-Rašídíja, kde jsou k vidění turisticky atraktivní písečné duny. My jsme ale vyrazili do Goulimime, krajiny kamenité hammády, města přezdívaného západní brána Sahary. Autobus z Agadiru byl za 300 korun a celkem pohodlný. Cesta trvala asi osm hodin.

Článek

Goulimime leží přímo u hranic se Západní Saharou. Po odchodu Španělů v roce 1976 byla v Západní Sahaře sice vyhlášena nezávislost, ale dodnes ji spravuje Maroko. Navíc na území Západní Sahary bylo za tu dobu přestěhováno několik set tisíc Maročanů, kteří tak výrazně změnili etnickou mapu oblasti a potenciálně i výsledek připravovaného referenda.

Goulimime je celkem velké a přátelské město na okraji pouště, plné krásných červených domů. Nádraží je asi půl hodiny pěšky od centra. Pokoj lze sehnat asi za 80 korun na osobu.

V samém srdci Goulimime je staré město plné křivolakých uliček, malých náměstí a nepřeberného množství stánků. V nočních hodinách není problém se v rušné medině ztratit. Není neobvyklé, že vás na ulici zastaví Maročan a nabídne výlet na Saharu. Pokud přijmete, je dobré si podmínky vyjednat předem. Jedno auto a den vyjde asi na 1600 korun. Když je dohodnuto, jedete asi dvě hodiny do pouště, kde vás nakonec vyloží. Ukážou vám vesnici, kde lidé celý den nevyjdou na ulici, písečné duny a dáte-li si práci a vylezete na vršek blízkého kopce, pak se vám nabídne nádherný pohled na nekonečnou plochu pouště.

Jednou za týden, v sobotu, se na okraji Goulimime konají velkolepé trhy. Tady se nakupuje ve velkém, prodavači doslova sedí na hromadách zboží. Není zvláštností nakupovat zeleninu po metrácích. Můžete si tu koupit i velblouda. Cena lepšího zvířete se pohybuje kolem patnácti tisíc korun, tedy výrazně méně než koně v Česku.

Za pozornost stojí i návštěva Bílých pláží, které leží na atlantském pobřeží asi 70 km západně od Goulimime. Cesta sem vede přes poušť a vyžaduje automobil. I sem lze vyrazit s průvodcem, cena bude o něco nižší než do pouště. Odměnou je pak krásný bílý písek a mnohem méně lidí než v obvyklých turistických oblastech. Důvodem je právě vzdálenost 70 km od obydlených oblastí.

Reklama

Související témata:

Související články

Marokem s batohem na zádech

Nejdříve je Afrika vidět ve španělské Tarifě, odkud je to na černý kontinent z Evropy nejblíže (a tedy nejlevněji), vystoupáte ke starodávné maurské pevnosti...

Výběr článků

Načítám