Hlavní obsah

Formálně historická stavba na Chebsku neexistovala, přesto byla chráněnou památkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před deseti lety tato historická stavba formálně neexistovala. Chyběla v katastru nemovitostí. Přesto byla tatáž neexistující stavba ve stejné době již přes padesát let na seznamu památkově chráněných objektů. To však Petra Jašku a jeho rodinu neodradilo. Už skoro deset let v někdejší Pomezné mezi Chebem a státní hranicí s Bavorskem obnovují pozůstatky historické tvrze pocházející s největší pravděpodobností ze 14. století.

Záchrana tvrze Video: Rudolf Voleman, Novinky

 
Článek

„Vše se změnilo až v roce 2015 s novým občanským zákoníkem, který udělal stavbu součástí pozemku,“ popsal Jaška, jak se podařilo existenci tvrze, nacházející se na lesním pozemku jejich rodiny, administrativně zadokumentovat.

Obnova tvrze

Od té doby rodina pracuje, bojuje s okolnostmi a snaží se dát památku dohromady. „Nejdříve jsme pozemek očistili od náletů dřevin, takže od té doby je věž viditelná z cesty, což nebyla. Následně jsme do přízemí nainstalovali bytelné kované dveře. Interiér věže totiž neustále drtivě ničili hledači pokladů s detektory,“ vzpomínal Jaška.

„Následně jsme dovnitř nainstalovali podlahy, které nás poprvé dostaly ke koruně věže. Tu jsme v roce 2017 dozdili do původní výšky kameny, které jsme posbírali po okolních lesích. Poté jsme věž zastřešili a začali se soustředit na okolí,“ konstatoval majitel.

Valdštejnská zahrada je opět přístupná veřejnosti

Cestování

Na začátku roku 2020 začal Jaška s rodinou obnovovat zápraží. „A objevili jsme přitom vedle tvrze pozůstatky chléva, který jsme o rok později začali dávat dohromady,“ doplnil s tím, že hrubá stavba chléva by měla být letos dokončena. „Proto se ještě letos chystáme na něj položit tašky, takže dodělat střechu,“ prozradil.

„Další velký projekt, na který se chystáme, je vrácení původní gotické třípatrové střechy na budovu věže,“ dodal Jaška. Letos by na to měl být hotový projekt. Až to bude hotové, měla by mít nyní osm metrů vysoká zděná věž, doplněná zhruba stejně vysokou střechou, úctyhodných šestnáct metrů výšky.

Věž byla podle všeho využívána v posledních staletích jako sýpka pro uživatele klasického chebského statku, postaveného mezitím na původních základech tvrze. „Byl tu chlév, stodola, kůlna a obytný dům a my bychom chtěli, kromě kolny, obnovit všechno,“ říká.

Bezmála deset let práce

Památku i vlastní práci chtějí představit lidem. „Prvotní expozice by byla ve chlévě a ve stodole. Určitě bychom chtěli představit rekonstrukční práce, které příští rok poběží už desátým rokem,“ popsal Jaška.

Další expozice se bude věnovat ministeriálnímu (termín označující nesvobodné služebníky ve středověku - pozn. redakce) Chebsku. „Protože ta věž by mohla na původní ministeriální sídlo navazovat. Nebylo by špatné takto propojit i další památky s ministeriální historií v regionu, protože to je velké unikum a specifikum Chebska,“ poznamenal majitel.

První písemné zmínky o vesnici Pomezná, tehdy německy Markhausenu, pocházejí z roku 1225. Samotná tvrz pochází podle archeologických výzkumů s největší pravděpodobností ze 14. století.

Věž s přilehlým statkem měla v historii několikrát štěstí. „Vždyť v 16. a 17. století byla každou generaci někým dobyta a vypálena. To si dnes vůbec neumíme představit,“ poukázal Jaška. V 50. letech minulého století sloužila jako sídlo roty pohraničníků. Ti nechali po dostavbě vodní nádrže Skalka statek s věží pobořit, zůstalo jen torzo věže.

Barokní zámek v Týnci u Klatov vypiplali jako dítě. Teď ho otevírají pro veřejnost

Cestování

Jak bydlela hofmistryně a kde nocoval kardinál? Na zámku v Zákupech ukazují nové interiéry

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám