Hlavní obsah

Vypravte se na Špicberky na palubě expediční lodi

ESO travel, Tomáš Zítka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud už vás unavuje jezdit na dovolenou, kde stále jenom svítí slunce, jemný bílý písek pálí do vašich chodidel a zelené palmy vesele šumí v poryvech větru, navštivte divoké hornaté souostroví Špicberky rozkládající se vysoko nad polárním kruhem. Řada specializovaných cestovních kanceláří vás na tuto „mrazivou“ expedici vezme s sebou.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Co vám Špicberky mohou nabídnout?
  • Expedice na lodi Grigoriy Mikheev
  • Krásy Špicberků
  • Fjordy, ledovce, scenérie

Co vám Špicberky mohou nabídnout?

I přes globální oteplování planety se Špicberky nevyznačují nijak výrazným teplem. Naopak, budete se muset pořádně obléci, abyste obstáli v divoké přírodě a třeskuté zimě. Za námahu a vydanou energii ale budete bohatě odměněni – například pohledem na čarokrásnou říši skal, ledu a divokých zvířat, který je opravdu úchvatný. A pokud se vám podaří zahlédnout i polární záři, nebude již příliš krás, které by před vámi tato arktická země utajila.

FOTO: ESO travel

Dovolená na Špicberkách není levnou záležitostí. Cena přibližně 10denní expedice realizované některou ze specializovaných cestovních kanceláří se většinou pohybuje kolem 100 000 Kč. Za polární kruh se vydává jen několik specializovaných společností, u kterých si můžete expedici „all inclusive“ objednat.

Druhou možností je podniknout „výlet“ na vlastní pěst a využít přitom služeb například společnosti Ocean Adventures, která do těchto končin pořádá výlety některou ze svých specializovaných lodí. Ať tak či onak, připravte se na kupu pořádného dobrodružství.

Expedice na lodi Grigoriy Mikheev

Jednou z ledoborných lodí z flotily výše zmíněné společnosti je například Grigoriiy Mikheev. Vydáte-li se na palubě této lodi Špicberky prozkoumat, započne vaše expedice naloděním v Longyearbyenu. Expediční cesta lodí má jednu obrovskou výhodu – dostanete se na ní téměř všude a to i tam, kde by se osamělý cestovatel mohl ocitnout v nebezpečí. Z dálky i zblízka můžete pozorovat padající kry, nebo obrovité tříštící se masy ledu pukající pod přídí vaší lodi.

Grigoriy Mikheev
Tato ledoborná loď je určena k plavbě a manévrování i v užších průlivech, které jsou velkým lodím nedostupné. Pro cestující tu jsou připraveny kabiny, salón s barem, malá knihovna, sauna, ošetřovna a dvě jídelny. Posádku tvoří zkušené ruské mužstvo. Pro vyloďování se využívají speciální gumové čluny zodiac. Většinou vystupujete do příboje, proto jsou kvalitní gumové holínky nutností.

Z paluby navíc můžete krmit i lední medvědy, kteří jsou v některých částech Špicberk tak přivyklí lidské společnosti, že chodí „žebrat“ až téměř k lodi. Z paluby si můžete medvědy hezky zblízka vyfotit a pozorovat je při jejich hrách.

Krásy Špicberků

Samotná plavba začíná vyplutím z Isfjordu a zakotvením v Krossfjordu, odkud se vydáte na „výsadek“ podél pobřeží na nafukovacích člunech zodiac. Zamíříte k hroutícím se ledovcům nebo k souvislému ledovci, který pokrývá většinu Špicberků. Pozorovat obrovité kusy ledu, které se řítí z výše několika metrů za obrovského rachotu k vodní hladině patří mezi ty nejkrásnější a zároveň i strach nahánějící atrakce.

Na „suché zemi“ se pak můžete vydat po stopách nádherných polárních lišek, jejichž stříbřitá kožešina byla dříve velice ceněným zbožím, nebo pozorovat množství ptáků, kteří tu hnízdí.

FOTO: ESO travel

K zajímavostem také patří „sněm tuleňů“. To jsou místa, kde se tuleni srocují, společně žijí, pořádají námluvy, a také se rozmnožují. Nedaleko leží i nejsevernější osada světa Ny Alesund, poblíž které se rozkládají rozsáhlé ptačí kolonie. V blízkosti se nachází i místo startu legendární vzducholodi Italia, která se vypravila za dobytím severního pólu. Na její palubě se nacházel i český polárník František Běhounek.

Fjordy, ledovce, scenérie

Trasa expedice vás zavede také do vesničky Smeerenburg, kde na vlastní oči uvidíte, jak těžký a urputný je život místních obyvatel s krutou ale zároveň překrásnou přírodou. O kousek dál žijí na Moffenově ostrově obrovské kolonie mrožů. Najdete je i podle třeskavých zvuků, které vydávají jejich kly při vzájemných soubojích.

FOTO: ESO travel

Od tohoto ostrova pokračuje expedice do ústí Liefderfjordu, kde se vylodíte v zálivu Andoya. Můžete se tu projít po místní tundře, která je plná arktické zvířeny. Uvidíte je tak v jejich přirozeném prostředí. Žádné mříže, ani ohrady, jen vy, příroda a váš fotoaparát, který zachytí život takový, jaký by měl být – volný a svobodný. Jenom musíte dávat pozor, abyste se chovali tiše a opatrně.

Nebe plné magických barev
Tento název plně vystihuje polární záři nebo také Auroru Borealis. Při návštěvě arktických pustin je to jedna z nejkrásnějších věcí, kterou tu můžete spatřit. Stále se měnící, pulzující barvy, které se různě prolínají a berou vám dech z prsou se nejvíce vyskytují v prstencích nacházejících se pod severním a jižním magnetickým pólem. K tomuto jevu dochází ve výšce 80-130 km a s nejvyšší pravděpodobností ji můžete spatřit v období září-říjen a únor-březen.

Po procházce tundrou se opět nalodíte a loď vás zaveze k čelu ledovce Monaco, kde se rádi zdržují lední medvědi. Na Špicberkách jich je požehnaně. Netradičním zážitkem jsou i mohutné čedičové stěny a ledopády, které se nacházejí kousek od velkých Alkefjellet a ke kterým se dostanete plavbou úžinou Hinlopen.

FOTO: ESO travel

O několik kilometrů plavby dále směrem na západ se nachází Raudfjord s nádhernými scenériemi ledovců a ptačími koloniemi. Při plavbě často uslyšíte hřmot narážejících ledových desek, proti kterým se postaví silné motory a vyztužený trup expediční lodi.

Ta se bude někdy doslova prokousávat ledovou krustou kupředu, aby se vzápětí za ní cesta zavřela – a to vše za neustálého práskání, trhání a zvuků, které dokáží leckoho vyděsit. Je to ale také ta pravá kulisa pro cestování po arktických krajinách

Poslední část expedice

Poslední část expedice prochází lokalitou Alkhomet. Je dosti pravděpodobné, že v těchto místech narazíte na množství polárních lišek. Vyskytují se zde také praví špicberští sobi. Pohled, který skýtá vlnící se masa těl a parohů v několikatisícovém stádě, je skutečně jedinečný. V období říje se k nim ale příliš nepřibližujte, samci totiž bývají agresivní i vůči lidem. Expedice potom dále pokračuje plavbou do zátoky Borebukta. V závěru se loď otočí směrem na Longyearbyen, kde následně celá pouť po ledových krásách Špicberků skončí.

Špicberky rozhodně nejsou pro každého. Pokud přistoupíte na „drsnou hru“ místní přírody a spokojíte se s ubytováním na lodi, pak si expedici za polární kruh užijete a budete se radovat z každého prožitého okamžiku. Po pohodlí, které vám nabídnou útulné kajuty lodi, se budete muset pořádně obléci, abyste při „ledové“ zkoušce uspěli a vyhráli svoji porci nezapomenutelných zážitků.

Nenechte si ujít
Plavba zátokou Borebukta Pokud se vydáte na projížďku po této zátoce, je docela pravděpodobné, že cestou uvidíte množství tuleňů, kteří se tu v místních vodách prohánějí. Cílem cesty jsou ale nádherné ledovcové splazy, které jsou velmi oblíbeným útočištěm polárních medvědů. I vy si můžete na pár minut vystoupit a zkusit si, jaký byl život dávných dobyvatelů pólů, kteří na ledu i spali.
Za mroži na Moffenův ostrov K pozorování těchto společenských zvířat, která se usazují v koloniích čítajících i více jak 100 kusů, je nejlepší Moffenův ostrov. Obrovití samci, jejichž kly měří kolem 1 m, jsou skutečnými pány ostrova a není radno je dráždit. Pokud budete v klidu, můžete být svědky drobných a legračních příhod, dramatických bojů a možná i námluv, které jsou u těchto savců velice zajímavé.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd za ledovci

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Špicberky:

Během 10 dní prozkoumáte ledové útvary, uvidíte padající a bortící se ledovce, navštívíte nejsevernější osadu naší planety nebo se zasmějete hrám ledních medvědů.

Vydejte se do překrásných končin Antarktidy na palubě expediční lodi. 16 nezapomenutelných dní strávených mezi ledovci, tučňáky a polárními stanicemi.

Čtětě dále

V rubrice Exotika jsme podrobněji psali také o kanadských národních parcích a výletu mezi pevninské ledovce.  

Anketa

Chtěli byste se podívat na Špicberky?
Ano, chystám se tam už dlouho
20 %
Ano, ale moc cestovek takový zájezd nenabízí
20,1 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, ledovce a zima mě neláká
20 %
Ne, byl by to moc drahý výlet
19,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1808 čtenářů.
Související témata:

Související články

Okouzlující národní parky Thajska

V tomto dvoudílném seriálu vás provedeme po národních parcích Thajska, které jsou vyhlášené po celém světě. Hřmící vody vodopádů, duhové barvy ledňáčků, bohatá...

Výběr článků

Načítám