Hlavní obsah

Úžasná Brazílie šokuje i nadchne: Kam na operu uprostřed pralesa a kde je opuštěné město Henryho Forda

Brazílii v poslední době dennodenně skloňujeme ve všech pádech, protože v Riu de Janeiro co nevidět vypuknou další letní olympijské hry. Tato země si však zaslouží pozornost i kdykoli jindy než letos v létě. Na opeře v pralese jste totiž určitě ještě nebyli. A o kmeni, kde ženy kojí opičí mláďata, možná také nevíte. Brazílie neustále překvapuje.

Foto: bigstock.com

Úchvatná podívaná na velkolepé vodopády Iguacu k návštěvě Brazílie neodmyslitelně patří!

Článek

Brazílie má stále čím okouzlovat, ať už se do ní vydáváte poprvé, natěšení na zcela neobvyklé zážitky v nové kultuře, nebo poněkolikáté s tušením, co vás čeká, ale přesto s očekáváním něčeho krásného.

Na operu? Samozřejmě do pralesa!

Opera v Manau je v této jihoamerické zemi unikátem. Tento skvost renesanční architektury totiž leží uprostřed Amazonského pralesa. Amazonské divadlo, jak se opeře také přezdívá, není jen dějištěm rozličných představení – každoročně se tu totiž koná dokonce i Amazonský operní festival. A takovou akci už si jen tak některý milovník tohoto žánru nenechá ujít.

Foto: bigstock.com

Město Manaus leží uprostřed Amazonie a nechybí mu dokonce ani opera!

O vznik netradičně položeného operního domu se zasloužil Jose Fernandes Júnior, člen místní Sněmovny reprezentantů, vášnivý milovník opery a umění vůbec. Nezapomněl si k tomu přizvat profesionála, italského architekta Celestiala Sacardima. Ten nechal do opery dovézt spoustu prvků z Evropy – z Francie, Anglie a své rodné Itálie.

Opona, to nejdůležitější v každém představení
Opona s významnou kresbou Meeting of the Waters (Setkávání vod) vznikla v Paříži v rukách Crispima do Amaral. Toto velkolepé dílo znázorňuje spojení řek Rio Negro a Solimoes, které utvářejí Amazonku.

Prostředky na výstavbu pocházely z financí za vytěžený kaučuk – v té době totiž blízké okolí města Manaus prožívalo naprostý kaučukový boom, díky čemuž se město stalo jedním z nejbohatších na světě. Stavba operního domu trvala celých 15 let, práce na něm byly zakončeny v roce 1892 a veřejnosti se otevřel na počátku roku 1897.

Vydejte se za dobrodružstvím do neuvěřitelně pestrého Amazonského pralesa

Do Amazonského pralesa ostatně nemusíte vyrazit jen proto, abyste spatřili slavnou operu. Skýtá totiž mnohá dobrodružství, která v Evropě rozhodně nezažijete – takový treking napříč jeho útrobami, samozřejmě za přítomnosti průvodce, je skutečně nezapomenutelný.

Amazonský prales dosahuje rozlohy asi 5 500 000 kilometrů čtverečních, což znamená, že zabírá více než polovinu území na planetě, které je pralesy pokryto. Rozkládá se nejen v Brazílii, ale zasahuje také do Kolumbie, Surinamu, Guyany, Francouzské Guyany, Peru, Ekvádoru, Bolívie a Venezuely.

Amazonii můžeme s klidem označit za DNA banku naší planety. Jen na jednu čtvereční míli připadá asi 125 druhů savců, 400 druhů ptáků, alespoň 60 obojživelníků, 150 druhů motýlů a 100 druhů plazů. V pralese také kromě zvířat žijí i příslušníci kmene Awá, kterých se dosud nedotkla moderní civilizace. Už to samo o sobě může být zvláštní. Ještě více ale může zarazit fakt, že najdou-li ženy z tohoto kmene opuštěné opičí mládě, přijmou ho za svého potomka – a neodepřou mu ani kojení.

Foto: bigstock.com

Na návštěvu Amazonského pralesa nikdy nezapomenete.

Fordlandia – nepříliš populární město Henryho Forda

Henryho Forda zřejmě v povědomí díky celosvětově známým automobilům držíme, ale jen málokdo ví o tom, že právě on dal v roce 1928 základy městu položenému v Amazonii. Toto město bylo určeno pro zhruba 10 tisíc obyvatel, kteří se měli starat mimo jiné o získávání pryže pro automobilový průmysl.

Henry Ford nápad sice zrealizoval, ale vše skončilo už v roce 1934, kdy obyvatelé město opustili. V roce 2010 zde však opět žilo asi 90 stálých obyvatel, zpráva z roku 2015 hovořila o dvou tisících.

Ve městě můžeme dodnes spatřit několik původních domů, a to dokonce s původním vybavením či s oblečením, které zde po sobě dřívější obyvatelé zanechali.

Čtěte také:

Za dobrodružstvím i do města. Nevynechte Salvador

Budete-li chtít při návštěvě Brazílie přece zažít trochu vzrušení z rušných měst, zavítejte do Salvadoru, města s nejhezčím náměstím v celé této jihoamerické zemi. Se svými třemi milióny obyvatel je to třetí největší brazilské město a rozhodně tu je na co se dívat.

Ono nejkrásnější náměstí v Brazílii se jmenuje Largo do Pelourinho a obdivovat na něm můžete koloniální architekturu. Náměstí místní chápou jako srdce celého historického centra Pelourinho.

Foto: bigstock.com

Salvador najdete na pobřeží v provincii Bahia.

Do něj se rozhodně vydejte. Neošiďte se o pohled na barokní divadlo, katedrálu, palác či nábřeží v historickém přístavu. Projděte se ulicí Av. 7 de Setembro plnou pouličních prodavačů s ručně vyrobenými suvenýry, občerstvením nebo místním fast-foodem. Zakusíte nenapodobitelnou atmosféru Jižní Ameriky. Nevynechte ani procházku úzkými dlážděnými ulicemi s domy v pastelových barvách. Minimálně nahlédněte k výtahu Lacerda, který překonává 80m výškový rozdíl mezi Horním a Dolním městem.

V současnosti je Salvador hlavním městem spolkového státu Bahia, ale už během 16.–18. století bylo hlavním městem zdejší portugalské kolonie. Střetávala se zde indiánská, africká i evropská kultura, a není proto divu, že je dnes Salvador označován za centrum africko-brazilské kultury. Na vysvětlenou – Evropané sem „přinesli“ africkou kulturu „prostřednictvím“ afrických otroků.

Foto: bigstock.com

Projděte se historickým centrem Salvadoru. Je to mimo jiné ideální místo pro nákup suvenýrů z vaší cesty po Brazílii!

Stadión Maracana – tady to vypukne!

Olympijské hry jsou nepřehlédnutelné a olympijský stadión Maracana v Riu, na němž se bude konat zahájení i zakončení 31. letních olympijských her, bude určitě dlouho chloubou celé Brazílie. Zajímavé je na něm například to, že patří k těm největším na světě a je tím úplně největším v Jižní Americe.

Stadión na tomto místě vznikl už v roce 1950, aby se na něm odehrálo mistrovství světa ve fotbale. Tehdy se sem vešlo téměř 200 tisíc diváků. Po rekonstrukci a modernizaci byla nastavena kapacita na 82 238 diváků.

Foto: bigstock.com

Na tomto stadionu 5. srpna 2016 vypuknou letní olympijské hry.

Inzertní sdělení: Poznejte Brazílii v celé její kráse!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky cest po Jižní Americe.

Zavítejte do země, kterou můžeme nazývat velikánem Jižní Ameriky, poznejte odlišnou kulturu složenou z té evropské, africké a brazilské, spatřete ty největší zdejší krásy a odvezte si domů nezapomenutelné zážitky, třeba od vodopádů Iguacu nebo z Amazonského pralesa!

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o obdivuhodném Panamském průplavu, poznejte mystický Izrael nebo se podívejte na ohromující obrazce vryté do země. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Co vám přijde nejzajímavější na Jižní Americe?
Kultura.
9,1 %
Architektura.
9,1 %
Příroda.
81,8 %
Celkem hlasovalo 33 čtenářů.

Na skok do Ria

Na skok možná není to pravé ořechové, protože Rio de Janeiro je tak krásné a bohaté na zážitky, že je ideální se v něm zdržet několik dní. Snad každý zná pohled na sochu Krista Spasitele na hoře Corcovado, která se nad ním tyčí a která pro svou jedinečnost spadá pod ochranu UNESCO.

S myšlenkou na takovou sochu si poprvé pohrával už v roce 1859 kněz Pedro Maria Boss – v tomto roce ji dokonce představil tehdejší princezně Isabele. Nakonec si ale její zhotovení objednala arcidiecéze v Riu až v roce 1921.

Stavět se začalo v roce 1926 podle návrhu francouzského sochaře polského původu Maximiliena Paula Landowského. Slavnostní odhalení se konalo 12. října 1931. Stavba sochy stála 250 000 amerických dolarů a většinu mezi sebou údajně vybrali věřící.

Kromě sochy Krista Spasitele je v Riu k vidění světoznámý pestrobarevný karneval, kopec přezdívaný Cukrová homole, na který se dá vyjet lanovkou, historická čtvrť Santa Teresa nebo pláže – kromě Copacabany třeba menší, ale čistší Leblon nebo Ipanema.

Zjistěte toho o celé Brazílii a cestování po ní více na webu Ministerstva zahraničních věcí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám